După seceta cu care s-a confruntat România în 2020 și 2022, problema irigațiilor a devenit din nou o preocupare extrem de fierbinte pentru fermierii români. Recent, ministrul Petre Daea și-a prezentat viziunea asupra acestei chestiuni care reprezintă una dintre prioritățile agriculturii românești.
„Cu irigațiile avem trei direcții de acțiune. Prima cale, am prezentat-o de fiecare dată, este realizarea Planului Național de Irigații care a fost aprobat de Parlamentul României și care impune reabilitarea sistemului (de irigații), până în 2027, pe o suprafață de 2,6 milioane de hectare, aprobând (pentru aceasta) prin lege, 1,5 miliarde de euro. Această primă direcție de acțiune se află în mâna statului și, din acest punct de vedere, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare lucrează și își desfășoară programul așa cum l-am stabilit atât prin hotărârea de Guvern unde am proiectat obiectivele de investiții și graficul de executare, cât și prin executarea unor lucrări suplimentare care sunt impuse de anumite cauze naturale”, a arătat Petre Daea.
Oficialul MADR a explicat că, prin acest plan, se urmăresc trei obiective principale: reducerea consumul de energie cu peste 35%, eliminarea pierderilor prin infiltrații, precum și să creșterea vitezei de distribuție a apei pentru a putea ajunge la timp la consumatori.
De asemenea, ministrul a ținut să sublinieze că „practic se asigură gratuit apa pentru fermieri”, având în vedere că toate cheltuielile de pompare de la sursa apă până la stațiile de pompare se asigură de la bugetul statului.
„A doua direcție este aceea de valorificare a banilor europeni în sistemul secundar de irigații, cunoscându-se faptul că, de la stația de punere sub presiune până la hidrant, terenul este al proprietarilor, iar aici organizațiile de utilizatori au posibilitatea să acceseze fonduri europene pe măsura 4.3, în așa fel încât să putem să conectăm la sistemul principal aceste rețele secundare, pentru a aduce apa la plante”, a continuat ministrul Daea.
Acesta a menționat că în Planul Național Strategic este prinsă și o a treia direcție de acțiune, care vizează realizarea sistemelor locale de irigații.
„Aceste sisteme se așează acolo unde există o sursă de apă și nu obligă să se facă organizații de udători. Practic, orice proprietar de teren, orice fermier, având în apropiere o sursă de apă, poate să apeleze, prin Planul Național Strategic, la acele forme de sprijin, în așa fel încât să execute așa cum și-l dorește și cum impune situația la fața locului”, a explicat ministrul Petre Daea.
Pentru mai multe informații, urmăriți jurnalul Agro TV.