Eveniment în premieră, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SDCL) Buzău. Cercetătorii organizează prima degustare de tomate la care îi invită pe toți cei care vor să voteze cel mai gustos soi de tomate, aflat în portofoliul unității de cercetare.
Organizatorii evenimentului au anunțat că ideea le-a venit după ce, în ultima perioadă, au primit tot mai multe întrebări de la oameni din toată țara care doreau să știe ce gust au roșiile de la Buzău. Cum, răspunsul este unul subiectiv, cercetătorii buzoieni au decis să organizeze o degustare în care să fie puse la dispoziția curioșilor circa 40 de varietăți de tomate. Cea mai gustoasă roșie, votată de degustători, va deveni vedeta stațiunii, în sensul că cercetătorii vor analiza soiul astfel încât acesta să corespundă cât mai bine cerințelor românilor.
„Foarte mulți oameni ne întrebau ce gust au tomatele noaștre. Anul acesta o să avem la degustare atât soiurile noastre, deja omologate, cât și câteva linii aflate în stadiul de ameliorare și câteva combinații hibride, obținute de noi. Vom aveam undeva între 30-40 de varietăți, atât de dimensiuni mai mari, cât și tomate tip cireașă”, a declarat Elena Barcanu, cercetător la SDCL Buzău.
Marea degustare va avea loc vineri, începând cu ora 12.00, iar organizatorii promit „un curcurbeu de tomate”.
„Va fi o diversitate atât de dimensiuni, de forme, cât și de culori. Vom avea roșii galbene, portocalii, roșii, atât din soiurile omologate, deja cunoscute, cât și din liniile aflate în stadiul de ameliorare”, a mai spus Elena Barcanu.
Iată câteva dintre soiurile de tomate aflate în portofoliul Stațiunii de Cercetare de la Buzău:
- Siriana – o tomată productivă, cu coacere uniformă. Prezintă ciorchinii bine legați, de 5-6 fructe uniforme, chiar și la etajele superioare. Fructele au o bună capacitate de păstrare după recoltare, nu au miez verde, iar gustul dulce-acrișor, suculent, le face ideale pentru salate.
- Inima de bou, Andrada – produce atât fructe tipice, cu formă caracteristică de inimă, cât și fructe mari, de până la 500 g. Gustul este deosebit: textură cărnoasă, cu semințe puține, ideală alături de brânză sau chiar singură, o delicatesă așa cum este.
- Ovidia – varietate extra-timpurie și foarte productivă, cu creștere semideterminată, ce poate fi recoltată cu tot cu ciorchine. Gustul său acrișor, suculența și conținutul ridicat de luteină o fac specială.
- Hera – „Dacă ar fi să o descriem într-un singur cuvânt: umami”, spune Elena Barcanu, „Cea mai bună dintre tomatele cu fruct mare din portofoliul nostru. Pe lângă gustul deosebit, am obținut și producții ridicate datorită unui regim de nutriție corespunzător. Pentru o cultura sanatoasa hrana de calitate este esențială”.
- Flaviola – tomata tip cireașă, ce se pretează pentru recoltarea cu tot cu ciorchine, însă, din experiența noastră, o dată cultivată în grădină este tare greu să așteptăm tot ciorchine să ajungă la maturitate fiindcă este foarte dulce și aromată.
Recent, cea mai mare roșie obținută la Buzău a cântărit 1.220 de grame.
„«Hola mami, qué guapa!» Această descriere este un pamflet, însă roșia noastră este 100% reală și a depășit recordul de anul trecut, greutatea ei fiind de 1.220 g”, au scris pe Facebook cercetătorii buzoieni.