Tomate de colecție la Stațiunea de Cercetare Buzău

Tomatele, de la cele mai mici, care cântăresc până în 10 grame, până la cele cu o greutate de 100 de ori mai mare, având o bogată varietate de forme și culori, de la galben pară până la cele negre de tip cireașă, alcătuiesc adevărata comoară a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SDCL) Buzău.

Miniaturi sau gigantice, ovoide sau rotunde, portocalii sau roșii, negre sau galbene, cu striații sau uniform colorate, tomatele de la SDCL Buzău constituie o colecție impresionantă

Cercetătorii buzoieni se mândresc atât cu soiuri omologate, care deja sunt cumpărate de românii din toată țara, cât și cu o colecție impresionată de linii pe care le au în lucru, în vederea ameliorării.

Printre vedetele colecției se află tomatele gigant: un singur fruct depășește un kilogram.

„Avem în colecția noastră și tomate cu fructe foarte mari, care au reușit să ne impresioneze cu fructele lor ce depășesc adesea un kilogram. Un singur fruct ar fi de ajuns pentru o salată care să fie consumată de o familie de patru persoane. Fructele mari nu impresionează doar prin greutatea lor, ci și prin gustul lor deosebit. Fructele sunt cărnoase, cu un conținut ridicat de zaharuri și substanță uscată. Se remarcă totodată și prin faptul că au puține semințe și se pot decoji foarte ușor. Dezavantajul acestor fructe este că sunt foarte perisabile, de aceea nu se întâlnesc la scară largă”, a spus Elena Barcanu, cercetător în cadrul SDCL Buzău.

Recent, cercetătorii buzoieni au recoltat primele tomate gigant pe care le au în sere, iar momentul cântarului le-a oferit o adevărată surpriză: tomata bine coaptă și extrem de gustoasă a cântărit peste un kilogram. Cercetătorii buzoieni încearcă aclimatizarea fructului astfel încât să-i crească durata de păstrare. Dar este un proces de lungă durată, chiar și până la 7 ani.

Soiuri de tomate cu fructe ce cântăresc de la 9 grame la 1 kilogram

Cea mai mică roșie pe care au cules-o anul acesta cercetătorii de la Buzău cîntărește doar 9 grame. Este un fruct cu un conținut extrem de bogat în zaharuri și o pulpă crocantă, fiind foarte atrăgatoare pentru copii.

- Publicitate -

„Noi, la Laboratorul de Genetică, Ameliorare și Conservarea Biodiversității de la SCDL Buzău, vrem să renunțăm la tomata clasică, cea roșie și rotundă, și vrem să vă împărtășim despre o parte din liniile de tomate pe care le avem în studiu. Anul acesta am avut în colecția de lucru tomate tip cireașă, de la cele snack, care cântăresc doar câteva grame, până la cele tip cherry mari, care cântăresc aproximativ 25 g. Fructele, ovoide sau rotunde, portocalii sau roșii, cu striații sau uniform colorate, negre sau galbene, au colorat solariile noastre. Dar nu ne-au încântat doar vizual cu ciorchinele lor tip cocktail, ci și olfactiv și gustativ. Fructele ovoide s-au remarcat printr-un conținut ridicat de glucide, fructele închise la culoare au gust intens și exotic, iar cele rotunde sunt suculente și ușor acide”, a mai spus Elena Barcanu.

Potrivit cercetătorilor, roșia este una dintre cele mai consumate legume, cantitatea anuală fiind de 42.1 kg/per locuitor (perioada de studiu 2014-2020).

Citește și Află secretele soiurilor românești de roșii

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole