CEJ interzice autorizațiile de urgenţã şi pentru produse fitosanitare. AIPROM ia atitudine

AIPROM
Curtea Europene de Justiție (CEJ) a decis să nu mai permită Statelor Membre să autorizeze introducerea pe piață a produselor fitosanitare pentru tratarea semințelor deoarece acest lucru a fost interzis printr-un regulament de punere în aplicare. Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) consideră însă, că fermierii trebuie sã dispunã de soluţii eficiente pentru a-şi proteja culturile şi de asemenea, sã aibã acces la autorizaţii temporare atunci când nu au altă opțiune.

Printr-un comunicat de presă transmis Agro Tv, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) doreşte sã ȋşi exprime poziţia cu privire la hotărârea Curții Europene de Justiție (CEJ) pronunțatã vineri 19.01.2023 privind faptul dacă Statele Membre ar trebui să poată acorda autorizații de urgență repetate în temeiul articolului 53 din Regulamentul 1107/2009.

Contextul hotărârii: șase autorizații de urgenţã pentru utilizarea insecticidelor pe bază de tiametoxam și clothianidin

Contextul acestei hotărâri a fost acordarea a șase autorizații de urgenţã de cãtre Belgia pentru utilizarea insecticidelor pe bază de tiametoxam și clothianidin pentru tratamentul, introducerea pe piață și utilizarea anumitor semințe în Belgia. La solicitarea Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) instanța belgiană s-a adresat CEJ pentru a obține clarificări cu privire la interpretarea Articolului 53.

Astfel, CEJ a decis că Articolul 53 alineatul (1) din Regulamentul 1107/2009 nu permite Statelor Membre să autorizeze introducerea pe piață a produselor fitosanitare pentru tratarea semințelor sau introducerea pe piață și utilizarea semințelor tratate cu anumite produse, în cazul în care introducerea pe piață și utilizarea semințelor tratate cu aceste produse au fost interzise printr-un regulament de punere în aplicare.

Ce spune AIPROM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) are  convingerea că fermierii trebuie sã dispunã de soluţii eficiente pentru a-şi proteja culturile şi sã aibã acces la autorizaţii temporare atunci când nu au altă opțiune, mai ales cã motivele acestor derogări sunt multiple şi independente de fermieri.  În timp ce CEJ se asigură că dreptul european este interpretat și aplicat în fiecare stat membru, deciziile nu se aplică retroactiv, ele produc efecte în viitor.

„Experienţa recentã ne spune cã viitorul este imprevizibil şi că urmare, vom analiza impactul acestei decizii dacã şi când ea va produce efecte şi în România. Pe lânga motivele de ordin juridic, ȋn cazul României avem de a face şi cu explicaţii foarte practice.  O parte din produsele destinate tratamentului la care s-a dat derogare în decembrie 2022 pentru campania agricolă primãvarã 2023 sunt deja la staţiile de tratament sãmânţã şi distribuite pe piaţa cãtre utilizatori” se arată în comunicatul AIPROM.

 

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture