20 mai 2022 - 08:13

Ce să plantezi și ce nu lângă roșii pentru o producție bună

Vrei să ai o producție bună de roșii? Atunci ar trebui să știi că există anumite plante însoțitoare care le pot ajuta oferind îmbogățirea solului sau descurajarea dăunătorilor, tot așa cum sunt plante care ar trebui ținute departe de roșii, pentru că le pot răpi nutrienții, le pot bloca soarele, pot atrage boli sau le pot dăuna în alt mod.

Iată ce plante recomandă specialiștii să ții departe de cultura ta de tomate:

Cruciferele – varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles și guli-rabe – pot împiedica creșterea plantelor de tomate, deoarece au nevoie de aceiași nutrienți, dar sunt mai eficiente în absoarberea acestora din sol.

Porumbul nu ar trebui să fie plantate împreună cu roșiile, deoarece ambele atrag același fel de dăunători și infecții fungice. Punerea celor două unul lângă altul într-o grădină le face de două ori atractive pentru gândaci.

Feniculul, ca și cruciferele, va inhiba creșterea tomatelor. De fapt, feniculul nu este un bun însoțitor pentru majoritatea legumelor de grădină și ar trebui să fie cultivat separat sau în ghiveci.

Mărarul – în timp ce multe ierburi cresc bine cu roșiile, mărarul este excepția. Cât este tânăr nu e periculos, dar când devine matur și gata de însămânțat, plantele de mărar pot inhiba creșterea plantelor de tomate.

Cartofii, ca și roșiile, fac parte din familia mănăselelor de noapte, ceea ce înseamnă că au nevoie de aceiași nutrienți pentru a crește. Asta înseamnă că va fi o competiție între plante, ceea ce nici nu aduce beneficii și le poate face susceptibile la aceleași boli.

Și vinetele fac parte din familia mănăsele de noapte, ceea ce le transformă în niște concurente serioase. Vinetele sunt, de asemenea, susceptibile de aceleași boli și dăunători, existând pericolul contagierii.

Există însă și plante care ajută roșiile să prospere:

Sparanghelul și roșiile sunt duo-ul dinamic al grădinii. Roșiile resping gândacii de sparanghel, în timp ce sparanghelul ține la distanță nematozii din sol, care pot dăuna tomatelor.

Arpagicul, pe lângă faptul că este o plantă delicioasă de avut în grădină, respinge și afidele, nematozii și acarienii, fiind niște plante excelente pentru a vă păstra roșiile în siguranță.

Salata verde plantată lângă tomate va ajuta la menținerea solului umed și la reducerea buruienilor. În schimb, umbra plantelor de tomate poate ajuta la asigurarea unei anumite acoperiri pentru salata verde și poate împiedica înșurubarea acesteia.

Gălbenelele nu numai că atrag albinele și gărgărițele, care sunt bune pentru o grădină, dar țin și departe afidele, limacșii, viermii și melcii cărora le place să mănânce roșii. Aceste plante utile ajută, de asemenea, la menținerea solului sănătos pentru tomate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.