Ce le răspunde Petre Daea fermierilor afectați de secetă

În multe județe din țară, fermierii sunt disperați pentru că nu vor putea recolta nimic din cauza secetei. Aceștia cer Guvernului declararea stării de calamitate în acele zone, astfel încât să fie măcar scutiți de taxele pentru recolta nerealizată. Într-o intervenție la Digi24, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că „autoritățile au auzit, terenul spune” ceea ce afirmă fermierii, anume că starea culturilor e afectată e afectată de temperaturile ridicate asociate cu lipsa de apă din sol.

„După depunerea jurământului, am plecat în țară vineri după-amiază, să văd cea mai afectată zonă a țării. În două zile am văzut 10 județe, am vorbit cu fermierii, am tras concluzii. Soluțiile la fața locului le-am discutat cu fermierii. După 24 de ore deja avem un ordin modificat, îi mulțumesc colegului de la Interne care a înțeles chemarea noastră, am semnat un ordin comun – o să îl comunic prin videoconferință cu structurile teritoriale – să le asigurăm (acestora – n.r.) libertatea de a decide la fața locului și, unde plantele sunt calamitate total, să intre la recoltare pentru a fi folosită masa vegetativă în zootehnie și să lase terenul liber pentru pregătirea anului viitor, așa că ei să nu fie penalizați de APIA”, a declarat Petre Daea la Digi24.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, reprezentații mai multor organizații de fermieri, reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cer să fie declarată să declare stare de calamitate din cauzasecetei severe și a arșiței în toate zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este afectată. Ei susțin că sunt județe în care culturile de toamnă sunt afectate până la 80%.

„Nu e cale de dispută, ci cale comună de a trece peste acest episod extrem de delicat. Înțelegem rolul și rostul, ne apucăm de treabă pentru a putea depăși această situație delicată”, a subliniat Petre Daea, ca răspuns la solicitările fermierilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole