Oamenii din trei sate bistrițene au ajuns în pragul disperării din cauza unui sistem birocratic bolnav și a nepăsării pe care autoritățile o manifestă față de crescătorii de animale.
Deși au trudit tot anul pentru a-și crește animalele, în speranța valorificării, mai multe familii din comuna Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud – o zonă cunoscută pentru tradiția de a crește și a comercializa porci –, au fost lovite de năpasta pestei porcine africane (PPA) chiar înainte de Crăciun. Pe lângă pierderile enorme suferite, oamenii nu pot fi nici despăgubiți, din cauza unor aspecte birocratice absurde, scrie ObservatorBN.
Astfel, 1500 de porci nu pot fi comercializați, oamenii fiind nevoiți să rămână cu ei în curte, după ce mai multe focare de pestă porcină africană au fost descoperite în zonă. În plus, crescătorii de porci nu vor primi nici măcar despăgubiri pentru alte zeci de animale moarte sau sacrificate, din cauza unor prevederi birocratice absurde.
Primarul comunei, Vasile Silași, consideră că reglementările impuse de DSVSA sunt o batjocură la adresa crescătorilor de animale. Edilul spune că, de la momentul în care a murit primul porc și până la sosirea rezultatelor anchetei epidemiologice, celelalte animale care au pierit nu au mai fost incluse în schema de despăgubire. Mai mult, unii proprietari de porci au fost și amendați după câteva zile după ce li s-au sacrificat animalele. Reprezentanții DSVSA susțin că porcii au fost mutați dintr-o exploatație în alta după descoperirea focarului, dar primarul spune că acest lucru nu este adevărat și că va contesta aceste amenzi în instanță.
Până când justiția își va spune cuvântul, însă, oamenilor din Chichiș nu le rămâne decât să își strige disperarea în fața nepăsării autorităților.
Ce poți să mai faci cu porcii, în astfel de condiții?! La ora actuală, sunt familii care au și câte 30 de porci în gospodărie și nu îi mai pot sacrifica decât pentru consum propriu.
„Pierderea economică este mare pentru oameni. Dacă cei de la DSVSA ar fi mai indulgenți, ar putea da despăgubiri“, a spus Vasile Silași.
Din păcate, majoritatea crescătorilor de animale din zonă vor rămâne cu pagube imense, suma de despăgubirilor pentru 1500 de porci fiind mult prea mare pentru a fi acceptată la plată. Însă, pentru unele familii, pierderile sunt și de 10 000 de euro.
Reamintim că, în data de 3 decembrie 2021, un focar PPA a fost confirmat într-o exploatație din Buza Cătun, comuna Chiochiș, după cum a scris și AgroTV aici. Autoritățile au dispus atunci delimitarea unei zone de protecție de 3 km în jurul focarului, cuprinzând localitățile Buza Cătun, Manic și Jimbor. Zona de protecție era inclusă, rândul ei, într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km.
În data de 8 decembrie, un alt focar a fost confirmat tot în Buza Cătun, fiind delimitată aceeași zonă roșie în interiorul căreia oamenii nu mai au voie să își sacrifice animalele decât pentru consum propriu.