15 August 2022 - 18:35

Ce pachete de sprijin financiar vor avea fermierii în 2022

Pentru a împiedica pe cât posibil creșterile de prețuri prognozate la alimente, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat acordarea de sprijin financiar fermierilor din mai multe domenii.

„În bugetul pentru anul 2022, pentru a împiedica o creștere atât de mare a prețului, așa cum ar putea fi prognozată, ținând cont de faptul că toate materiile prime s-au scumpit, că prețul la energie și gaz s-a majorat în ultima perioadă, noi am venit cu pachete financiare de sprijin către fermieri astfel încât să putem stabiliza producția și nivelul prețurilor în România”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o intervenție la Antena 3.

„Am prezentat după legea bugetului de stat faptul că vom veni cu un program de sprijin pentru legumele în spații protejate care vizează în ciclul unu tomatele, în ciclul doi tomate și alte tipuri de legume și, în general, verdețuri. Am venit cu un program de sprijin pentru producătorii de usturoi”, a mai arătat Adrian Chesnoiu.

Astfel, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR, legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salata, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 45 milioane de euro.

Potrivit reprezezntanților MADR, valorificarea producțiilor se va face în perioada 1 martie – 10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie – 9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar este de 4000 de euro, iar sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum 2 culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producție/1000 mp (pentru care se acordă 3000 de euro) și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1000mp, în anul 2022 (pentru care se acordă 1000 de euro).

În ceea ce privește Programul de susținere a producției de usturoi în anul 2022, valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro/ha. Resursele financiare necesare aplicării acestei scheme de ajutor sunt în sumă de 22.263.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.500.000 euro și se asigură din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

Potrivit ministrului Agriculturii, printre categoriile de fermieri vizate acordarea de ajutoare financiare se numără și producătorii de cartofi și producătorii de struguri de masă.

„Venim cu programul de sprijin pentru cei care produc cartofi și struguri de masă. Noi întotdeauna am plecat de la balanța comercială deficitară cu produsele care sunt deficitare, și să venim cu formele de sprijin pentru fermieri în răspuns la nivelul mai mare la importuri față de producția autohtonă. Sunt 15 milioane de lei alocați pentru sprijinirea producătorilor de cartofi, 15 milioane de lei pentru producătorii de struguri de masă”, a declarant Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

    • Sper ca va dati seama ca nu in presa puteti gasi raspunsul si nici autoritatile competente nu va vor da explicatii in rubrica de comentarii. Cereti informatii acolo unde ati depus actele, de unde va vin banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole