25 ianuarie 2022 - 10:25

Ce găsește zilnic șefia MADR la ADS. Se vorbește de „sume ridicole”

Potrivit precizărilor făcute de Adrian-Nechita Oros, ministrul Agriculturii, zilnic, la Agenția Domeniilor Statului (ADS) ar fi descoperite contracte de arendă „care trebuiau reziliate demult” și care prevăd redevențe „ridicol de mici”.

„Ce vă mai doare domnilor? Situaţia de la ADS, care era moşia voastră de ani de zile, unde aţi concesionat pe sume ridicole, până la 400 de kilograme de grâu la hectar, atât erau redevenţele în perioada 2000-2004 pe sute de mii de hectare. Am încercat să facem ordine şi acolo, şi în fiecare zi dăm de dumneavoastră, şi de prietenii dumneavoastră, de redevenţe ridicol de mici, contracte în vigoare care trebuiau reziliate de mult.

Am identificat o sumedenie de suprafeţe de teren exploatate fără titlu valabil şi bineînţeles că s-au dispus măsuri în vederea recuperării cuantumului exploatării. Am ridicat nivelul redevenţelor, iar pentru toate terenurile care au fost concesionate în acest an redevenţele au acest cuantum, de 2.900 kg (de grâu n.r.)/ha, 2.600 kg/ha şi 2.000 kg/ha şi asta este o redevenţă normală, probabil, pentru cel mai bun teren din Europa şi nu furăciunea pe care aţi făcut-o în anii trecuţi”, a declarat, luni, 29 martie 2021, ministrul Oros, la dezbaterea moţiunii simple depusă de către parlamentarii PSD împotriva sa.

El a adăugat că abia în 2020 s-a pus în aplicare Legea 226/2016, promovat de PSD, prin care tinerii fermieri pot primi teren, până în 50 de hectare de la ADS.

„În 2016 aţi prezentat o lege – 226/2016 – cu tinerii fermieri, dar aţi uitat să o puneţi în aplicare. Începând de anul trecut o punem noi. Unde găsim teren neconcesionat liber de contract îl alocăm tinerilor fermieri până la 50%. Până acum au fost două sesiuni şi vom continua cu tot terenul pe care îl găsim liber de sarcini, să îl dăm tinerilor fermieri”, a mai precizat ministrul de resort.

Statisticile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) spun că, în cadrul primei sesiuni de concesionare a terenurilor cu destinaţie agricolă aflate în administrarea ADS, în suprafaţă de până la 50 hectare, către tinerii cu vârsta de maximum 40 de ani, în perioada 26 octombrie 2020 – 6 noiembrie 2020 s-au depus un număr de 125 de solicitări. Terenurile ofertate sunt situate în judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara şi Satu Mare. Din totalul cererilor depuse, un număr de 61 de solicitanţi au fost declaraţi eligibili.

În etapa a doua a procedurii, dintre solicitanţii eligibili au depus documente în completare un număr de 39 de candidaţi, iar dintre aceştia, 28 au fost admişi. MADR precizează că în judeţul Satu Mare, în luna noiembrie 2020, s-a încheiat primul un contract de concesiune prin procedura de atribuire directă cu primul beneficiar al Legii nr. 226/2016, au fost semnate alte 4 şi sunt în curs de finalizare alte 10 contracte de concesiune.

În data de 18 ianuarie 2021, ADS a publicat pe site a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinaţie agricolă aflate în administrare, în baza Legii nr. 226/2016. Judeţele pe raza cărora se găsesc terenurile ofertate sunt: Alba, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Satu Mare, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

Modalitatea de concesionare

Ministerul Agriculturii, împreună cu ADS, a demarat proiectul prin care tinerii fermieri români pot beneficia de suprafețe teren agricol de până la 50 de hectare, aflate în proprietatea statului.

Pentru că mulți fermieri trecuți de pragul de 40 de ani s-au întrebat dacă pot și ei să concesioneze terenuri de la ADS și care sunt condițiile pentru a o face, într-o emisiune difuzată de Agro TV în ianuarie 2021, directorul general ADS, Camelia Procop, a venit cu lămuriri în acest sens.

„Tinerii fermieri care vor să primească terenuri de la ADS trebuie să aibă maxim 40 de ani la momentul solicitării, trebuie să aibă neapărat domiciliul pe raza județului în care solicită terenul și să aibă studii în domeniu. Acestea sunt condițiile minime”, a precizat Camelia Procop, director general ADS.

Întrebată de moderator care este procedura pentru fermierii care nu se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru tinerii fermieri, șefa ADS a spus că primul pas este de a depune o scrisoare de intenție la ADS, iar angajații Agenției scot la licitație terenul pe care și-l dorește solicitantul.

„În acest moment noi suntem un pic blocați de codul administrativ, Ordonanța de urgență 57 din 2019, și nu putem concesiona terenul din domeniul public al statului fără a avea cadastru. Este o problemă și acest lucru chiar ne-a împiedicat activitatea. Sperăm să o putem debloca. Dar în momentul acesta, dacă este teren din domeniul privat, se poate concesiona.

Fac aici o precizare foarte importantă, pentru că există și nemulțumiri pe partea aceasta. Din păcate, în momentul în care avem sesiuni deschise pentru tinerii fermieri, suntem blocați și pe lege nu putem să avem concesiuni prin licitație, cum avem și înainte de sesiunile pentru tinerii fermieri. Deci abia după ce se închid aceste sesiuni și contractăm toate suprafețele, abia apoi putem să concesionăm suprafețe așa cum este domeniul de activitate al ADS”, a mai precizat Camelia Procop.