27 octombrie 2021 - 08:41

Cum poate orice fermier să obțină terenuri de la ADS? Explicații de la directorul instituției

Nu mai este un secret că Ministerul Agriculturii, împreună cu Agenția Domeniilor Statului (ADS), a demarat proiectul prin care tinerii fermieri români pot beneficia de suprafețe teren agricol de până la 50 de hectare, aflate în proprietatea statului. Mulți fermieri trecuți de pragul de 40 de ani se întreabă, însă, dacă pot și ei să concesioneze terenuri de la ADS și care sunt condițiile pentru a o face. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul general ADS, Camelia Procop, a venit cu lămuriri în acest sens.

”Tinerii fermieri care vor să primească terenuri de la ADS trebuie să aibă maxim 40 de ani la momentul solicitării, trebuie să aibă neapărat domiciliul pe raza județului în care solicită terenul și să aibă studii în domeniu. Acestea sunt condițiile minime”, a subliniat Camelia Procop, director general ADS.

Întrebată de Ovidiu Ghinea care este procedura pentru fermierii care nu se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru tinerii fermieri, șefa ADS a făcut următoarele precizări:

”Primul pas este să depună o scrisoare de intenție la ADS, iar noi să putem scoate la licitație terenul pe care și-l dorește solicitantul. În acest moment noi suntem un pic blocați de codul administrativ, Ordonanța de urgență 57 din 2019, și nu putem concesiona terenul din domeniul public al statului fără a avea cadastru. Este o problemă și acest lucru chiar ne-a împiedicat activitatea. Sperăm să o putem debloca. Dar în momentul acesta, dacă este teren din domeniul privat, se poate concesiona. 

Fac aici o precizare foarte importantă, pentru că există și nemulțumiri pe partea aceasta. Din păcate, în momentul în care avem sesiuni deschise pentru tinerii fermieri, suntem blocați și pe lege nu putem să avem concesiuni prin licitație, cum avem și înainte de sesiunile pentru tinerii fermieri. Deci abia după ce se închid aceste sesiuni și contractăm toate suprafețele, abia apoi putem să concesionăm suprafețe așa cum este domeniul de activitate al ADS”, a mai precizat Camelia Procop.