Nu arunca mâncarea rămasă de Crăciun! Cum poți recicla mâncarea

Pentru că masa de Craciun din acest an a fost plină cu bunătăți care mai de care mai alese, iar cei dragi s-au arătat încântați de eforturile tale, totusi, Craciunul a trecut, iar frigiderul tau este încă plin cu mancare. Probabil că te gândești la eforturile pe care le-ai depus pentru a o prepara sau cumpăra și îți pare rău să o arunci pur si simplu.

Daca ai un frigider bun, mâncarea ar putea fi păstrată pentru mai mult de o săptămână. Totusi, exista si modalitati mai rapide de a valorifica preparatele ramase, iar in cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva dintre ele.

1.  Foloseste in alte retete mancarea ramasa 

Stiai ca foarte multe mancaruri pot fi integrate in alte preparate, pe care le poti savura in zilele ce-i succed Craciunului? Noi iti vom oferi cateva idei prin care sa refolosesti mancarea in functie de fiecare preparat însă, poti sa te lasi ghidat de inventivitate si sa creezi chiar tu alte retete pe care, poate, le vei impartasi cu noi.

Friptura 

Friptura ramasa poate fi folosita fara probleme ca ingredient in foarte multe preparate. Carnea taiata fâșii sau cubulețe poate fi adaugată într-o salată bogată, care conține legumele tale preferate.

De asemenea, carnea de porc poate fi inclusă ca ingredient în sandvișuri, iar aroma acesteia se va integra de minune cu restul preparatelor. Pentru un gust desavarsit, poti adauga, pe langa carne, si o felie de cascaval, legume, sosul tau preferat si putin unt.

Omleta este un alt preparat in care carnea se va potrivi perfect. Tai-o fasii sau cubulete si adaug-o in componenta omletei, alaturi de cateva ciupercute taiate felii, cascaval si verdeturi.

Daca iti doresti un preparat usor dupa masa incarcata pe care tocmai ai avut-o, o ciorba acrita cu bors poate fi o idee foarte buna. Pentru a prepara ciorba, va trebui sa tai in cubulete morcovi, ceapa si telina, dupa care sa adaugi si friptura taiata la fel, iar apoi sa o lasi la clocotit. La final, se acreste fie cu bors, fie cu zeama de varza, dupa preferinte.

Painea veche

Doar pentru ca painea s-a intarit, asta nu inseamna ca ar trebui sa o arunci. Transforma feliile de paine in crutoane si serveste-le alaturi de supele crema sau de salatele de cruditati. In cazul in care nu iti doresti sa prepari crutoane, pune painea in blender si o poti transforma in pesmet. Atentie insa: daca painea prezinta urme de mucegai, aceasta nu mai poate fi folosita si trebuie aruncata cat mai repede.

Mezelurile 

Platourile imense de mezeluri pe care le-ai servit la masa de Craciun au ramas neterminate, iar acum zac in frigider, asteptand sa serveasca unui nou scop. Astfel, daca ai pofta de o pizza de casa, aceste ingrediente se vor dovedi ideale pentru prepararea sa.

Daca mai ai legume ramase, le poti adauga peste preparat, apoi introdu pizza la cuptor. Cu siguranta aceasta mancare va fi una atipica, insa sansele sa realizezi un preparat gustos sunt foarte mari si, mai mult, iti poti denumi opera culinara in ce mod vrei tu.

2.  Congeleaza tot ce poti 

Exista foarte multe preparate culinare care vor rezista fara probleme la congelator. Carnea de pui, cea de porc sau cea de curcan, chiar si gatite, pot fi congelate pentru cateva luni si apoi servite in siguranta, dupa ce au fost decongelate la cuptorul cu microunde.

Daca ti-au mai ramas legume precum conopida, mazare, broccoli sau ardei, le poti pune si pe acestea la congelator, urmand sa le folosesti la supe, ciorbe sau sosuri pe care le vei prepara in viitor.

La fel poti proceda si cu sarmalele ramase, care vor putea fi depozitate in congelator, alaturi de carne si legume, de care te poti bucura peste cateva luni, pentru a-ti aminti de sarbatorile de iarna.

3.  Pregateste inca un festin 

Ce mod mai grozav de a-ti lua ramas bun de la Craciun decat printr-o masa cu aceleasi preparate, luata alaturi de cei dragi? Mai mult, cu aceasta ocazie, vei putea sa inviti si prietenii care nu au putut ajunge la masa de Craciun si sa va bucurati impreuna de bucatele alese pe care le-ai pregatit sau cumparat.

In cazul in care preparatele nu sunt suficiente, poti sa mai suplimentezi putin meniul, insa ai grija sa nu exagerezi, pentru a nu ramane din nou cu mancare in exces.

4.  Daruieste prajiturile 

Prajiturile, fursecurile si cozonacul ramase de la Craciun nu trebuie aruncate. Daca ai calculat ca ti-au ramas mai multe decat tu si familia ta ati putea manca, este cazul sa le gasesti un nou scop. Cel mai indicat lucru pe care il poti face cu deserturile de Craciun este sa le daruiesti prietenilor sau vecinilor.

Asigura-te ca le ambalezi frumos, intr-o hartie decorata sau ca le pui intr-o punga cu motive festive. Chiar daca si ei se confrunta cu aceeasi „problema” ca tine, cu siguranta vor aprecia gestul si vor primi cu drag cadoul.

Pentru ca risipa alimentara este o problema majora la romani, este important sa te asiguri ca fiecare aliment isi gaseste o utilitate si ca nu este aruncat la gunoi. Pentru a evita situatia in care ramai cu mancare in exces, incearca sa nu exagerezi cu cantitatile preparate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole