Ce face Observatorul Laptelui de la MADR, la un an și ceva de la înființare
Anul trecut, odată cu adoptarea legii laptelui, unul dintre obiectivele importante pentru industrie era înființarea unui instrument de monitorizare a pieței laptelui, în cadrul Ministerului Agriculturii: Observatorul Laptelui. Acest instrument avea să furnizeze date clare despre piața laptelui în orice moment, astfel încât să sprijine elaborarea unor politici coerente în acest sector.
La mai bine de un an de la înființare, însă, Observatorul Laptelui pare că nu a schimbat nimic în modul de lucru de la MADR, iar reprezentanții industriei se plâng că acest instrument nu și-a îndeplinit în niciun fel obiectivul.
”Cea mai mare problemă a industriei laptelui în acest moment este oferta de lapte. Se repetă povestea anului 2022, dar mult mai drastic. Observatorul Laptelui aparține Ministerului Agriculturii, doamna Mia Toma îl gestionează împreună cu autoritățile, informația este la dispoziția ministrului. (…) A angajat doi oameni special pentru asta. Dânsa ar trebui să vină și către mass media; observatorul a fost înființat prin lege special pentru a gestiona această informație.
A trecut un an și ceva și tu nu vii cu un raport clar despre cât lapte am pentru procesare, cât lapte e pe Ordinul 111, cât se aduce, cât se vinde. Păi cum să iei decizii și să faci politici agricole, dacă tu nu ai informațiile astea? Și ai oameni angajați special pentru asta”, a subliniat Dorin Cojocaru, președinte al Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
Reprezentanții fermierilor par a fi de aceeași părere și spun că observatorul nu furnizează datele reale de care are nevoie sectorul.
”Va trebui să găsim varianta cea mai bună de comunicare, pentru că ieri i-am atras atenția asupra faptului că modul acesta de lucru al Observatorului Laptelui este deficitar. (…) Ne ferim să spunem că acoperim în proporție de 30% autoconsumul, nu e sănătos să comunicăm lucrul acesta, dar asta este realitatea. Vrem să luăm niște decizii sănătoase? Trebuie să privim în ochi problema și să găsim soluții punctuale”, a subliniat Ionuț Lupu, director executiv Holstein Ro.
Înființarea Observatorului laptelui a fost aprobată în ședința de Guvern din 8 februarie 2023, prin Hotărârea privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.307/2022 a laptelui și produselor lactate și a Ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui.