17 octombrie 2021 - 13:34

Câți români mai cumpără lactate de la piață. Loialitatea față de brand, mică

Chestionați de unde preferă să achiziționeze fiecare categorie de produse lactate, în medie, 57% dintre români au declarat că preferă varianta supermaketurilor pentru aceste produse, comparativ cu doar 18% care spun că se duc la piață pentru a cumpăra lactate.

Potrivit unui studiu Reveal Marketing Research, cercetare care a cuprins 1.011 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural în perioada 19-25 ianuarie 2021, magazinele din apropierea casei sunt preferate în medie de 16% dintre români, iar doar 9% dintre respondenți declară că nu cumpără deloc.

Circa jumătate dintre cei intervievați (49%) au recunoscut că, de obicei, cumpără lapte de la supermarket/hypermarket, iar 30% îl cumpără mai degrabă de la piață.

Cu toate că lanțurile de magazine sunt preferate în cea mai mare măsură de români, un sfert dintre aceștia (25%) spun că preferă să cumpere smântână, de exemplu, direct de la un producător local.

Întrebați cât de loiali sunt atunci când vine vorba despre alegerea produselor lactate în general, 36% dintre români au spus că obișnuiesc să cumpere mereu același brand, indiferent de promoțiile de la raft.

Aproape jumătate dintre români nu sunt loiali unui singur brand de lactate

În urma procesării răspunsurilor la întrebări, experții sursei citate au ajuns la concluzia că 46% dintre respondenți alternează aceleași branduri de lactate, în funcție de promoțiile găsite în magazin.

În schimb, doar 12% dintre români spun că își fac aprovizionarea cu produse lactate în funcție de promoțiile de la raft și nu cumpără mereu aceleași brand.

De asemenea, un procent de doar 6% dintre respondenți spun că se uită la alte criterii atunci când fac cumpărăturile de lactate și nu achiziționează aceeași marca. Alegerea lor este influențată de reclame, ambalaje atractive sau de ingredientele produsului respectiv din categoria lactatelor.

Laptele, regele lactatelor

Cei mai în vârstă, persoanele peste 60 de ani, sunt cei care spun în cea mai mare măsură că nu preferă margarina – aproape jumătate (49%) au selectat această opțiune.

De altfel, produsul evitat în cea mai mare măsură de către respondenți este margarina – 30% dintre ei declară că nu mănâncă niciodată acest produs.

Când vine vorba de categorii de produse preferate de români, pe primul loc se află laptele – consumat zilnic de o treime din români (33%).

Alte produse incluse de români în alimentația lor zilnică sunt: iaurtul sau produsele de tip sana/chefir/lapte bătut (menționate de 21%), untul (menționat de 20%) și brânza telemea (menționată de 18%).

Românii preferă gratuitățile atunci când vine vorba de promoții la lactate

Întrebați care sunt pachetele de lactate cele mai atractive pentru români, în medie, cei mai mulți dintre români (53%) au spus că preferă pachetele de cantitate, de tipul primești 20% în plus pentru același preț.

Pe locul al doilea se află pachetele cu același produs (de exemplu, 3+1 gratis, 1+1 gratis) care au fost menționate în medie de 37% dintre respondenți.

Mai puțin atractive sunt pachetele complementare (de exemplu, lapte + cereale) – doar 10% în medie dintre români au selectat acest răspuns.

Studiul și-a propus să investigheze și schimbările aduse de pandemie în ceea ce privește criteriile de alegere a produselor lactate. Pentru 60% dintre aceștia noul context nu a adus schimbări în comportamentele lor de achiziție.

Ei declară că în continuare cumpără aceleași produse lactate ca înainte de izbucnirea pandemiei. Restul de 40% declară că au avut loc niște schimbări – 36% spun că pe lângă produsele pe care le cumpărau și înainte, adaugă în coș și produse pe care le consideră mai sănătoase, iar 4% declară că acum cumpără alte produse decât înainte – produse considerate a fi mai sănătoase.

Valoarea calorică a laptelui și a produselor lactate sunt destul de importante. De altfel, un litru de lapte de vacă furnizează 640-680 calorii, cel de bivoliță 1.100 calorii, iar la laptele de oaie valoarea medie este de 1.400 calorii.

S-a stabilit că un litru de lapte poate produce tot atâtea calorii cât 0,6 kg carne de vacă, 0,4 kg carne de porc, 8-9 ouă, 2,6 kg varză, 1,4 kg mere, 2 kg fasole verde.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)