Se apropie Crăciunul, iar decizia de a alege între un brad artificial și unul natural ne pune față în față cu avantaje și dezavantaje. De aceea, ar trebui să iei în calcul câteva recomandări:
Un brad artificial poate fi folosit mai mulți ani, în plus nu va fi necesar să stai cu aspiratorul după tine. Însă brazii artificiali sunt confecționați din PVC (policlorură de vinil), un material plastic care conține substanțe nocive pentru sănătate. Produsele ieftine pot elibera particule toxice în aer, punând în pericol atât oamenii, cât și animalele de companie.
Totodată, daca în apropierea bradului ai aprins câteva lumânări ornamentale, există riscul să ia foc bradul.
Un brad natural aduce un aer de sărbătoare prin mirosul acestuia. Spre deosebire de bradul artificial, cel natural este biodegradabil și poate fi reciclat. Resturile pot fi folosite ca îngrășământ natural. În plus, brazii crescuți în pepiniere și vânduți în ghiveci pot fi plantați după sărbători.
Desigur și bradul natural are câteva dezavantaje, costuri anuale și întreținere mai dificilă. De exemplu, temperaturile ridicate din locuințe le pot afecta sănătatea, aceștia prefer un mediu răcoros.
Anul acesta prețul unui brad natural pornește de la 50 de lei.