28 octombrie 2021 - 13:55

Cât costă să repornești o fermă infectată cu pesta porcină africană

Pesta porcină africană pare de neoprit pe teritoriul țării noastre, iar focarele noi continuă să apară pe tot teritoriul țării. În ciuda discuțiilor din ultimele zile privind Ordinul 24, care stabilește tipurile de exploatații de suine din România și care își propune să vină cu niște reglementări care să oprească evoluția virusului, acesta ar putea fi prea puțin și prea târziu.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Adrian Balaban, medic veterinar și fermier crescător de porci, care a venit cu câteva lămuriri legate de acest Ordin. Pentru a ilustra necesitatea lui, medicul veterinar a venit și cu un exemplu personal: o situație în care a fost nevoit să-și închidă ferma mai bine de două luni, din cauza unei gospodării din apropiere unde a fost depistat un focar de pestă porcină africană.

”Nu este un subiect care îmi face plăcere, dar de fiecare dată îmi aduc aminte cum am stat cu ferma închisă la Căzănești 65 de zile din cauza unui focar de pestă apărut într-o exploatație necomercială. Un crescător avea un porc sau doi, infectați, iar eu am stat 65 de zile cu ferma închisă, timp în care am avortat 1.000 de scroafe și am omorât 17.000 purcei. Am trăit lucrurile acestea pe pielea mea, nu le spun din cărți. Am văzut ce poate să facă pesta porcină în fermă și vin aici și spun de fiecare dată”, a precizat Adrian Balaban.

În viziunea sa, Ordinul 24 este un prim pas spre normalitate, însă ar putea fi prea puțin, considerând lipsa acută de măsuri de care autoritățile au dat dovadă în ultimii ani în privința luptei cu pesta porcină africană.

”Autoritățile noastre au făcut enorm de puțin pentru protejarea animalelor. Aproape nimic n-au făcut, în afară de a plăti despăgubiri. N-au luat nicio măsură serioasă de control al bolii. Acest Ordin poate este un prim pas spre normalitate, dar e un pas extrem de micuț, nu rezolvă mare lucru”, a subliniat medicul.

Adrian Balaban a mai relatat un episod în care s-a confruntat cu un focar de pestă porcină africană chiar într-una dintre fermele pe care le administrează. Potrivit lui, a durat nu mai puțin de opt luni de zile până când a reușit să reia producția în fermă, iar costurile unui astfel de incident se ridică la sute de mii de euro.

”În întreprinderea noastră nu am luat în calcul varianta că pesta porcină nu va intra niciodată. Un sistem poate crăpa pe undeva și pesta va intra. Eram pregătiți teoretic, aveam planul de contingență făcut. A fost un șoc, a fost un moment destul de dificil, dar am trecut peste. În mai puțin de o săptămână am lichidat focarul, 7.500 de animale îngropate. Apoi, din seara respectivă, am început curățenia în fermă, pentru că în zona respectivă mai avem alte ferme. Am făcut o curățenie la sânge.

Pe 17 aprilie s-a confirmat pesta, pe 16 decembrie am populat ferma. Deci în 8 luni de zile am muncit ca nebunii, am demontat toată ferma, am spălat-o și am dezinfectat-o de nu știu câte ori și am reușit să o repopulăm. Costurile sunt fantastice ca să poți să repornești un asemenea business; discutăm de sume de ordinul sutelor de mii de euro”, a povestit fermierul.

Adrian Balaban administrează, la ora actuală, patru ferme de reproducție, șapte îngrășătorii și un laborator de însămânțări artificiale. Pe durata unui an, grupul din care face parte produce peste 220.000 de porci, fiind unul dintre primii trei producători de suine din România.