Carne din America de Sud, congelată în Olanda și vândută în România!

Carne achiziționată în variantă proaspătă din America de Sud, congelată, la câteva luni, în Olanda și vândută ulterior, cu termen de valabilitate prelungit, pe piața din România, ca produse premium – acesta este circuitul pe care l-au descoperit comisarii pentru protecția consumatorilor în urma unor controale extinse efectuate în București, Ilfov și Giurgiu.

Potrivit unui comunicat al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma acţiunilor de verificare desfăşurate de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov la unităţile de alimentaţie publică din zona comercială Piaţa Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei (Bd. Decebal şi Bd Basarabia), a fost extins controlul la furnizori ai acestora, notează AGERPRES.

Potrivit reprezentanților ANPC, controalele la furnizori au pornit de la verificările efectuate la SC Arogant SRL (Restaurantul „Arogant”), unde au fost constatate deficiente la produsele din carne ambalată cu care era aprovizionată unitatea.

Furnizorii controlaţi au fost SC Oceanis Seafood Europa SRL – Depozit Popeşti Leordeni şi SC Rompex Distribution SRL – depozit sat Cosoba, comuna Cosoba, judeţul Giurgiu, iar în urma acţiunii au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman, circa 2,8 tone de carne, urmând ca verificările documentelor celor două companii să continue în zilele următoare. Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, până la finalizarea documentului de control, urmând să fie predate către o firmă de neutralizare, precizează reprezentanții ANPC.

Una dintre abaterile constatate în urma controlului la depozitul situat în judeţul Giurgiu a vizat faptul că angajaţii operatorului economic prezenţi în unitate au refuzat, la început, accesul în perimetrul de desfăşurare a activităţii a organelor de control.

- Publicitate -

De asemenea, în urma acțiunii desfășurate la cele două depozite, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au constatat o serie de deficiențe, cum ar fi: o parte din produse aveau eticheta aplicată pe care data durabilităţii minimale era depăşită, produsul fiind refrigerat; la aceleaşi produse, eticheta aplicată pe bax menţiona prelungirea datei limită de consum iniţială şi schimbarea stării termice în produs congelat; uşa depozitului şi perdeaua frigorifică aveau cantităţi considerabile de gheaţă în exces şi urme de şoc mecanic pe exteriorul uşii de depozitare.

Nu în ultimul rând, o altă parte din produse, importate din America de Sud, purta o dublă etichetare similară: cea a producătorului, care menţiona produsul refrigerat, cu o anumită dată a durabilităţii minimale, şi cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o altă dată de expirare (neconcordanţa se referă la informaţiile legate de producţie, ambalare şi dată limită de consum în sensul în care distribuitorul nu respecta recomandările, condiţiile de păstrare/ depozitare şi de consum atribuite de producător).

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu a subliniat că, probabil, mii de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de firme olandeze, în varianta proaspătă şi congelate în Olanda, fiind vândute ulterior pe piaţa din România, lucru interzis de normativele europene.

„ (…) Nu ştiu dacă ceea ce fac anumiţi operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat şi pentru piaţa din ţara lor. Activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau peşte.(…) Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda şi congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piaţă, în ţara de origine – congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid şi gheaţă din interiorul ambalajelor, precum şi arsurile de congelare evidente – şi vândute, apoi, pe piaţa din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, aceştia emit documente şi prelungesc termenul durabilităţii minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puţin. (…) Le-aş trimite şi eu carnea românească, în aceleaşi condiţii, şi aş vrea s-o văd în farfuriile celor care ne ţin lecţii despre comunitatea europeană. Nu s-a vândut, în termen, produsul, îl congelăm noi aici şi îl trimitem lor spre a fi păpat, îşi spun, probabil. În plus, cu ambalajele având un aspect de calitate îndoielnică, aceste produse ne sunt servite ca premium cu toate că, legal, ar trebui aruncate. Trist este că pentru a rula o astfel de afacere este nevoie de complici şi, din păcate, constatăm că şi i-au găsit printre ai noştri. Sper ca, măcar în această luptă, autorităţile române se strângă rândurile să-i notificăm la Comisia Europeană şi să le arătăm că trebuie să fim respectaţi”, a spus președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Reaminitim că, vineri, o serie de operatori economici ce activau zona comercială Piaţa Alba Iulia din Capitală au fost amendaţi de comisarii ANPC cu 120.000 de lei, au primit şase avertismente, iar pentru cinci operatori economici s-a decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole