Alertă sanitar-veterinară: Carne contaminată cu virusul pestei porcine, vândută în magazine!

virusul pestei porcine, carne contaminată

Doar în ultimele săptămâni, la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău au fost primite trei alerte cu privire la faptul că sute de kilograme de carne de porc, posibil contaminată cu virusul pestei porcine, au ajuns spre comercizaliare în magazinele din județ, informează ȘansaNews.

Verificările medicilor veterinari au arătat că informațiile au fost reale, însă, din păcate, mare parte din cantitatea de carne contaminată cu virusul pestei porcine a ajuns la consumatori înaintea verificărilor.

Vestea bună este că, potrivit specialiștilor DSVSA, cei care au apucat să consume această carne nu au niciun risc pentru sănătate, în schimb resturile de la preparatele gătite nu trebuie să ajungă la porcii din gospodărie, pentru că se pot îmbolnăvi de pestă porcină.

Prima alertă, venită prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă, a fost primită în luna ianuarie. La acel moment, alerta a pornit din județul Dâmbovița, acolo unde au fost sacrificați mai mulți porci suspecți de pestă porcină, iar carnea a ajuns în mai multe măcelării și unități de procesare din județul Buzău. Medicii veterinari au verificat unitățile indicate și au mai găsit 725 de kg de carne de porc din lotul suspect pe care le-au retras de la comercializare.

O a doua notificare, pe aceeași tematică, este în desfășurare în prezent. Alerta a venit de la Bacău, acolo unde există focar de pestă porcină la o fermă și de unde, se pare, ar fi plecat mai mulți porci spre sacrificare tot la un abator din județul Bacău. Carnea rezultată a fost distribuită în mai multe magazine din țară, inclusiv în Buzău. De această dată, însă, medicii veternari nu au mai găsit la vânzare niciun gram de carne suspectă, ceea ce înseamnă că întreaga cantitate a ajuns deja la consumatori.

O altă notificare a fost trimisă din Vrancea, acolo unde au fost sacrificați tot porci din Bacău. Medicii veterinari nu au venit deocamdată cu alte informații, pentru că abia au demarat verificările în magazine.

Cert este că, potrivit medicilor veterinari, această carne nu prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor, însă poate fi un vector principal de transmitere a virusului pestei porcine. Mai exact, dacă resturile din preparatele gătite cu această carne ajung la porci, aceștia se pot îmbolnăvi.

De altfel, în prezent, în județul Buzău, sunt active trei focare de pestă porcină, toate în gospodării. Este vorba despre două focare declarate în luna ianuarie 2025, în Pruneni și Sărulești, și unul depistat în luna februarie, în Vadu Sorești. În total, în cele trei focare, au fost ucise 29 de animale.

Picture of Marilena Dinu
Marilena Dinu

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.