Cand se redeschid targurile de animale? Anuntul facut de seful ANSVSA

Târgurile de animale sunt un subiect pe cât de interesant, pe atât de dureros pentru mulți crescători de animale din România. Mulți dintre aceștia și-au exprimat nemulțumirea legată de interzicerea acestor evenimente și își doresc să fie redeschise, însă perspectivele nu par foarte încurajatoare, nici din pricina pandemiei, dar nici din cauza evoluției pestei porcine africane. 

Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a venit cu câteva vești în acest sens. Dacă în cazul porcilor nici nu se poate pune problema de expoziții, șeful ANSVSA a precizat că este posibilă organizarea unor târguri pentru speciile bovină și ovină.

”Știți foarte bine că în luna martie, atunci când cei care organizează târguri, acel târg de la Cluj, AGRARIA, le-am permis foarte clar să desfășoare o expoziție de animale din specia bovine și ovine, mai ales din județele în care nu evoluează pesta porcină africană. S-a întâmplat ce s-a întâmplat în luna martie și, din păcate, nu s-a mai ținut nici acel târg.

În acest context, am discutat cu asociațiile de crescători de animale din specia bovine și ovine și am spus că putem să găsim soluții pentru a se redeschide aceste târguri. Soluțiile sunt foarte clare pentru aceste două specii, cu respectarea condițiilor și cu toate normele. Dacă există o asociație de crescători de ovine, vin membri din asociația respectivă cu animalele, fac o expoziție, merg într-un județ unde nu evoluează pesta porcină africană, se adună la acea expoziție, respectă toate condițiile și normele de biosecuritate. Se pot face cu asumarea responsabilității din partea asociației respective. 

Dacă autoritatea competentă locală le permite o adunare de peste o sută, două sute, trei sute de oameni, cât sunt la un asemenea eveniment, și mai ales în luna octombrie avem astfel de evenimente pentru crescătorii de ovine… Dacă primesc acordul din partea autorităților, noi am spus foarte clar că putem să găsim soluțiile. Cu niște măsuri foarte stricte și cu respectarea condițiilor, putem să deschidem aceste târguri.

Dacă până nu demult, aveam patru județe libere de PPA – Suceava, Bistrița, Mureș și Cluj – acum două săptămâni au apărut primele focare și la Cluj, și la Mureș. Mai sunt două județe, Suceava și Bistrița, unde se pot organiza aceste târguri, aceste expoziții de animale doar pentru speciile bovină și ovină. Acolo, membri asociațiilor de crescători pot merge în județele respective și pot, cu niște măsuri foarte stricte, să organizeze aceste expoziții prin asumarea responsabilității”, a precizat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole