Campaniile de însămânțare, întârziate din cauza vremii. Semănatul porumbului continuă

Campaniile de însămânțare au fost încetinite din cauza condițiilor meteorologice și a temperaturilor scăzute până la această dată. Fermierii din județul Vaslui au semănat până la această dată 80.000 de hectare de culturi de primăvară și estimează că, în următoarele 2 săptămâni, vor finaliza semănatul, anunță estnews.ro. Valoarea reprezintă 45% din programul stabilit. Au fost semănate 30.000 hectare cu porumb și 38.000 hectare cu floarea soarelui.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a declarat că în această primăvară temperaturile medii au fost mai scăzute, iar pe unele parcele umiditatea a fost mare, factori care au determinat un ritm mai scăzut la campaniile de însămânțare. Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării, în perioada imediat următoare, se arată în aceeași prognoză agrometeorologică publicată de ANM. Puteți afla mai multe de aici.

„Anul trecut, la această dată, gradul de însămânțare era de 71% din programul asumat pentru culturile de primăvară. În ultimele zile, acțiunea a căpătat o anumită dinamică, sunt condiții mai bune pentru pregătirea solului și însămânțarea culturilor. Apreciem că în aproximativ două săptămâni se va încheia campania de însămânțări din această primăvară”, a precizat Gigel Crudu, potrivit estnews.ro.

În această primăvară, fermierii vasluieni urmează să înfiinţeze culturi pe o suprafaţă totală de 173.966 hectare (ha), respectiv 66% din suprafata arabila a judeţului. Din această suprafaţă, pe 52% vor fi înfiinţate culturi de către producătorii agricoli individuali, pe 30% de societăţi comerciale, 13,2 % de întreprinderi individuale și persoane fizice autorizate, iar pe diferenţa de 4,8 % se vor semăna culturi de alţi deţinători și unităţi de cercetare.

Ȋn funcţie de suprafaţa ocupată în structura culturilor, pe primul loc se află cultura porumbului cu 93.704 ha, urmată de floarea – soarelui cu 55.814 ha, orzoaica de primăvară 2.253 ha, ovăz 1.670ha,cartofi 1.294 ha, iar diferenţa de 19.231 ha va fi ocupată cu legume, sfeclă de zahar, anuale pentru fân și masa verde, etc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole