18 ianuarie 2022 - 00:56

Evoluția temperaturilor și modificările aprovizionării cu apă în sol (agrometeo 6-12 mai)

Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii țări, evoluția temperaturilor medii diurne ale aerului situându-se între 12 și 21 grade Celsius în primele zile ale intervalului 6-12 mai 2021.

Potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) valabilă pentru perioada amintită mai sus, abaterile termice pozitive vor fi de 1 – 5 grade Celsius şi 8 – 17 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 14 şi 28 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă a aerului va fi cuprinsă între 2 şi 14 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va prezenta valori cuprinse între 9 şi 22 grade Celsius, optime pentru desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară înfiinţate până la această dată.

Conform specialiștilor ANM, în această perioadă sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol şi vor fi condiţii de producere a grindinei.

Situația aprovizionării cu apă la grâul de toamnă

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării, se arată în aceeași prognoză agrometeorologică publicată de ANM.

„Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Crişana, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei”, susţin specialiştii ANM.

La cultura porumbului, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate regiunile. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în vestul Crişanei, izolat nord-estul şi nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Prognoza ANM arată că regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol.

„Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înfrăţirea şi alungirea paiului (20-100%), precum şi faza de «burduf» (10-30%), îndeosebi în semănăturile înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor înregistra alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (20-100%), precum şi înflorirea (10-40%)”, se menţionează în analiza ANM.

Totodată, la pomii fructiferi se vor continua creşterea frunzelor/lăstarilor, înflorirea şi legarea/dezvoltarea rodului, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Speciile viticole din majoritatea podgoriilor se vor afla în fazele de înmugurire şi dezmugurire.

În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum vor parcurge germinarea, răsărirea şi încolţirea, extinzându-se totodată lucrările de plantat. Floarea-soarelui şi porumbul semănate în perioada optimă îşi vor continua primele faze de vegetaţie (germinare şi răsărire), pe aproape întreg teritoriul.