Deși culturile de toamnă arată bine în cele mai multe zone ale țării, anul agricol 2024-2025 nu este unul fără emoții pentru fermierii români. Calculele pe care le fac agricultorii în această perioadă nu le dau deloc motive să fie mulțumiți, având în vedere costurile mari pentru înființarea și întreținerea culturilor, dar și prețurile de vânzare ale cerealelor.
Potrivit lui Florin Ciurdariu, fermier din județul Bihor, fermierii din zona de vest a țării sunt dezavantajați din cauza poziției față de Portul Constanța, care îi pune în situația de a suporta costuri de transport foarte mari. În acest context, la cheltuielile de anul acesta, o producție de 6 tone de grâu la hectar nu le asigură un profit.
”Nu putem spune că este o piață liberă, atât timp cât există o bursă la care cineva face referire și spune că nu poate să dea mai mult, pentru că atât este prețul la bursă. Dacă prețul grâului e 1,2 lei/kg în Portul Constanța, 1,2 lei/kg trebuie să fie și la Oradea. Dacă tu vrei să-l duci din Bihor în Constanța, foarte bine, nu te oprește nimeni, dar nu poți să vii să-mi spui mie că trebuie să îmi scazi transportul.
La noi în fermă, cheltuiala medie pentru cultura de grâu în acest an este undeva la 4.500-4.800 de lei/hectar, cheltuieli directe, fără cele indirecte. Nu știm ce cantitate de grâu vom recolta la vară. Dacă avem un preț de 800 de lei/tona de grâu în vară, asta înseamnă că trebuie să fac undeva la 6 tone de grâu/hectar ca să fiu pe zero cu cheltuielile directe. Iar cheltuielile indirecte cine le suportă?”, a precizat Florin Ciurdariu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.