17 septembrie 2021 - 16:53

ATENTIE la ce se negociaza la Bruxelles! Daniel Botănoiu avertizează

Lipsă de reacție a sistemului public și a celui privat față de inițiativele agricole propuse în Parlamentul European! Este constatarea lui Daniel Botanoiu, fost demnitar la MADR, care avertizează:

“Ceea ce se întâmplă acolo și dacă, evident vor fi votate, vor face să vorbim la timpul trecut de agricultura pe care o știm acum!”

Concret despre ce este vorba, aflăm din postarea făcută de Botănoiu pe o rețea de socializare:

“Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) își propune sa găseasca soluții, care să fie acceptate de cea mai mare parte a grupurilor politice din cadrul Parlamentului European(PE).

Sunt avute în vedere aspectele cele mai sensibile ale reformei PAC – contribuția celor doi piloni la atingerea obiectivelor UE privind clima și mediul. Există o dispută puternică între Comisia de agricultura și cea de mediu cu privire la procentul fondurilor care să fie alocate din cei doi piloni ai PAC. Dacă în general grupurile politice din PE sunt de acord cu o contribuție de 30% pentru mediu și climă în cadrul Pilonului II de dezvoltare rurală, comisia de mediu propune un minimum de 40%.
Procentul este greu de suportat pentru fermierii români și ca atare se vor pierde sume importante de bani.”

Conform informațiilor venite de la Daniel Botănoiu, printre variantele care se discută ar fi:

“Aplicarea plafonării la maximum 100.000 Euro/fermier, cu posibilitatea creșterii plafonului cu 50% din suma salariilor și taxelor aferente și o plată redistributivă obligatorie de 5% din suma plăților directe de care beneficiază un stat membru. Aplicarea doar a unei plăți redistributive de minimum 7% sau 9%.”

În finalul acestei lungi postări pe pagina personală de facebook, fostul demnitar din ministerului Agriculturii atrage atenția că, înainte de alte priorități pe care decidenții din MADR le au acum, prioritatea absolută este reprezentată de Politica Agricolă Comună viitoare, de care depinde creșterea și dezvoltarea sectorului agricol românesc din perioada următoare. Dacă nu contăm acum, orice explicații ulterioare sunt de prisos!

Atenție! Joi, ora 20 în “Agricultura la Raport”, cel mai important talk-show agricol din România, realizatorul Ovidiu Ghinea îl va avea invitat pe Daniel Botănoiu, care va explica pe larg motivele pentru care a declarat, cităm : “Ceea ce se întâmplă acolo (n.r. PE) și dacă, evident vor fi votate, vor face să vorbim la timpul trecut de agricultura pe care o știm acum!”. Fireste ca în emisiune va fi invitat și un reprezentant al echipei actuale din ministerul Agriculturii.