Situația de pe piața cerealelor din România este pe cale să se înrăutățească semnificativ și foarte mulți fermieri vor avea de suferit, susțin reprezentanții acestora. Mai mult, aceștia îl acuză pe ministrul agriculturii, Petre Daea, că ascunde adevărul față de ceilalți guvernanți, prin discursurile sale catalogate ca fiind populiste.
”Eu cred că ministrul agriculturii nici măcar nu a informat corect responsabilii politici ai guvernării. Eu cred că aceștia nu cunosc fenomenul care se întâmplă în România și care o să explodeze peste câteva luni, când fermierii n-o să-și mai achite scadențele, n-o să mai fie tentant să lucrezi terenul. Chiar dacă facem producție, cui o vindem? La ora actuală avem câteva milioane de tone de stoc în România, silozurile sunt 30-40% la capacitățile de depozitare, iar orice trader, dacă îl suni acum să vinzi, spune că peste 3-4 luni de zile. Imaginați-vă că se blochează totul. Iar ministrul vine și spune că fermierul are confortul financiar, că o să vorbim noi la comisie și o să suplimentăm compensațiile. Poate să ne dea toată rezerva de criză a Uniunii Europene, 450 de milioane de euro, și nu putem să echilibrăm sistemele. Este o ipocrizie la nivelul Ministerului Agriculturii și chiar la nivelul Comisiei Europene”, a precizat Dan Hurduc, membru în consiliul director al Clubului Fermierilor Români, pentru AGRO TV.
Ce vor fermierii de la ministrul agriculturii
Fermierii susțin că nu au nevoie de compensații în acest moment, ci de repunerea pe picioare a reglementărilor de piață care erau în vigoare înainte de război. Doar o astfel de măsură îi mai poate salva pe agricultori în viitor, pentru să sumele compensatorii venite de la Uniunea Europeană sau de la stat nu vor putea niciodată să acopere pierderile reale suferite.
”La ora actuală, pe masa Comisiei nu există problema României la nivelul acesta, de repunere în poziție, să venim cu certificatul fitosanitar, să venim cu segregarea fluxurilor, să venim cu o introducere a contingentelor și taxelor vamale. Trebuie să știm că această marfă din Ucraina este a traderilor, nu a fermierului ucrainean. Traderii evită coridorul ONU între Odessa și Istambul, pentru că este mai scump, și blochează Constanța. Atâtea zeci de milioane de tone nu poate suporta niciodată Portul Constanța. Portul nostru nu mai este al nostru. Fermierul român nu mai poate să vândă în portul României. Noi nu suntem împotriva fermierilor ucraineni, dar mediul trebuie să fie concurențial, Portul Constanța suportă un anumit flux de marfă, acea marfă trebuie să fie segregată. Altfel, în trei luni de zile, când intră toți fermierii la scadență, n-o să mai poată să facă nimic. Restul sunt discuții și este o ipocrizie maximă.
Noi vrem cadrul reglementat care există, nu vrem alte politici la momentul acesta. Avem Politica Agricolă Comună, avem piața reglementată, noi vrem repunerea în condițiile de piață. Politicile durează ani de zile până la gândești și le implementezi; până atunci, fermierul s-a dus”, a mai explicat Dan Hurduc, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Totodată, fermierii mai spun că pentru a transmite un mesaj puternic către Comisia Europeană, România ar fi trebuit să facă front comun cu celelalte state membre ale Uniunii Europene din regiunea de est și sud-est, iar toți miniștri acestor state ar fi trebuit să urmeze exemplul ministrului polonez și să-și dea demisia.