Bolile răsadurilor – Cele mai eficiente metode de prevenție și combatere

plantarea rasadurilor

Pentru a avea o cultură de legume reușită trebuie, în primul rând, ca răsadurile pe care le plantăm să fie sănătoase și viguroase. În acest sens, trebuie mereu să avem în vedere lucrurile mai puțin plăcute, adică bolile și dăunătorii care atacă și afectează răsadurile. Din fericire, la multe dintre aceste probleme există și rezolvări.

Dezinfecția și pregătirea substratului

Cel mai important pas pentru asigurarea unui răsad sănătos este prevenția, astfel că trebuie să ne asigurăm că ghivecele, lădițele sau paltetele alveolare pe care le vom folosi pentru semănat sunt dezinfectate. Totodată, și substratul nutritiv în care semănăm trebuie să fie dezinfectat, pentru că bolile, cel mai adesea, se ascund în pământ.

Potrivit specialiștilor, amestecul de pământ trebuie pregătit înainte de semănat cu 5-7 zile. Dacă nu s-a făcut dezinfecția în prealabil, iar pământul este reutilizat, acesta se poate dezinfecta cu produse autorizate pentru acest lucru.

Ca soluție alternativă, amestecul de pământ poate fi dezinfectat și termic, prin aplicarea unui jet de aburi, timp de o oră, la 95-100 de grade Celsius, la adâncimea de 30-35 centimetri. Avantajul acestei metode este faptul că dăunătorii mor instant, iar solul poate fi utilizat imediat fără a fi necesară o perioadă de repaus.

Tratarea răsadurilor după semănat

Imediat după ce semințele au fost semănate în răsadnițe, specialiștii recomandă efectuarea unei stropiri a patului germinativ la suprafață cu o soluție pe bază de unul sau mai multe fungicide, care să blocheze respirația și diviziunea celulară a patogenilor, împiedicând dezvoltarea acestora.

Imediat după ce semințele de la plantele legumicole au germinat, pentru a ne asigura că obținem un răsad viguros și sănătos, trebuie să tratăm plantele săptămânal. Tratamentele se efectuează după ce plantele au fost plivite și udate, cu produse de protecția plantelor. Pentru o eficacitate maximă, specialiștii recomandă alternarea produselor de protecție, astfel încât să nu se creeze o rezistență a agenților patogeni.

Totodată, pentru a avea plante cât mai viguroase și rezistente la atacuri, trebuie să stimulăm înrădăcinarea acestora. În acest sens, se recomandă aplicarea unui biostimulator.

La apariția eventualelor focare de boală, plantele bolnave trebuie smulse și distruse, după care se intervine cu un tratament chimic imediat, cu unul dintre produsele recomandate.

În majoritatea cazurilor, infecțiile la răsaduri sunt provocate de micozele de sol, printre care se numără Pythium debaryanum, Phytophthora parasitica, Fusarium etc. În condiții prielnice, acestea sunt active pe o perioadă lungă de timp și pot provoca pagube uriașe în culturi, astfel că se recomandă aplicarea tratamentelor fitosanitare cu o mare rigurozitate.

Căderea plăntuțelor, cea mai păguboasă boală a răsadurilor

Cea mai frecvent întâlnită și păguboasă boală care își face apariția la răsaduri este căderea plăntuțelor, fiind comună la cele mai importante specii legumicole cultivate în țara noastră, printre care tomatele, castraveții, ardeii, varza sau vinetele. Ea este provocată de ciuperca Pythium debaryanum și debutează, de obicei, la nivelul rădăcinilor, acolo unde apar leziuni maro, umede, care avansează spre baza tulpinii, provocând căderea plantei.

Infecția începe întotdeauna din sol, unde ciuperca se înmulțește foarte ușor, iar factorii care favorizează apariția și dezvoltarea ei sunt temperatura și umiditatea prea mare, absența luminii, insuficiența ventilării și pH-ul prea acid al solului.

Pentru a preveni apariția acestei boli, este necesară stropirea substratului răsadniței cu un fungicid, încă de la faza de semănare.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture