După ce ani de zile, porcul nu a lipsit din aproape nicio gospodărie din mediul rural, acum cotețele țăranilor sunt goale. Fie din cauza pestei porcine africane, fie de teama sancțiunilor care se zvonea că vor fi aplicate celor care încă mai cresc porci în propriile gospodării, țăranii au renunțat să mai crească astfel de animale.
Acum, puțini sunt cei care mai au câte un godac prin coteț, iar numărul de porci crescuți în gospodăria proprie scade de la an la an. În asemenea condiții, carnea este cumpărată doar din carmangerii și marketuri, iar consumatorii spun că nu are gustul și calitățile celei cumpărate de la țărani.
Oamenii spun că au ajuns să crească cu teamă porcii. Se tem de sancțiuni și spun că tot timpul apar legi și ordonanțe care le fac viața mai grea, în cazul în care vor să mai țină astfel de animale.
”Nu mai cresc de câțiva ani. Din păcate, la noi în comună nu prea mai crește nimeni porci. Toată carnea trebuie să o cumpărăm din comerț. Așa s-a vrut. Au vrut să ne transforme într-o piață de desfacere și au reușit. Niciodată carnea provenită de la animalele sau păsările crescute în ferme nu o sa se compare cu cea provenită de la animalele și păsările crescute de noi, în gospodărie.
La noi în curte, tot timpul anului erau cel puțin 4-5 porci. Creșteam unul pentru noi, unul pentru copiii noștri care locuiesc la bloc, iar restul îi vindeam. Au tot fost controale, amenințări că vom fi amendați, până când a trebuit să renunțăm să mai creștem. Nu este normal așa ceva. Trebuie lăsat tot omul să trăiască și să se descurce cum poate. Creșteam scroafe, îi înmulțeam; acum nu mai ai voie să faci nimic. Suntem mai rău decât înainte de 89”, ne-a spus un gospodar îndurerat.
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.