26 ianuarie 2022 - 12:37

Anunț despre banii disponibili pentru fermieri din 15 iulie: „Discutăm de un pachet de 3,2 miliarde euro”

Măsurile de tranziție, prin care vor fi disponibilizați banii pentru fermieri în perioada următoare, au un buget alocat de 3,2 miliarde de euro.

Anunțul a fost făcut joi, 3 iunie 2021, de către Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros.

El a vorbit cu această ocazie despre „bani noi și măsuri vechi”, modalități de accesare a subvențiilor europene care, deja, fie sunt în dezbatere publică, fie vor fi discutate cu partenerii sociali în perioada următoare.

Oros promite că acești bani europeni vor fi disponibili din 15 iulie 2021.

„Măsurile de tranziție, pentru că, aici, discutăm de lucruri certe. Tranziție înseamnă bani noi și măsuri vechi. Noi am adoptat niște măsuri pe care le-am comunicat Bruxelles-ului. Avem o formă finală. Suntem în dezbatere publică cu multe dintre ele. Unele au fost afișate în dezbatere publică, astăzi. Urmează un calendar, în așa fel încât după ce facem iarăși grupurile de lucru, unde încercăm să integrăm observațiile mediului asociativ și ale partenerilor sociali.

Facem un comitet de monitorizare, iar apoi începând din 15 iulie, cel târziu, să dăm drumul la aceste măsuri. Discutăm de un pachet de 3,2 miliarde euro. Iată care sunt măsurile. Sigur, nu puteau fi altele decât cele pe care le-am prins și în Planul Național Strategic, adică acele nevoi și acele priorități pe care le-am constatat, după ce am făcut o analiză SWOT și o analiză a nevoilor pentru agricultura românească”, a afirmat Nechita-Adrian Oros.

Defalcat, ministrul de resort a vorbit despre fiecare măsură de tranziție în parte. De altfel, conform precizărilor sale, pentru partea de investiții în exploatații agricole, cei de la MADR au alocat, pentru doi ani de zile, suma de 760 de milioane euro.

„Ca să aveți un termen de comparație, întreaga perioadă 2014-2020, această componentă, această subMăsură a avut o alocare de 840 milioane euro”, a continuat Oros. Am splitat în opt componente, astfel încât să impactăm toate zonele de activitate și, inclusiv, zonele geografice din țară, alocând bani, distinct, pentru zona montană.”

Ce bani vor avea la dispoziție fermierii

Nechita-Adrian Oros a prezentat cu ocazia conferinței măsurile de sprijin pentru investiții din fonduri europene (3,2 miliarde de euro), ce urmează a fi lansate pentru perioada de tranziție 2021-2022.

Concret, pentru investiții în exploatații pomicole au fost alocate 122 de milioane de euro.

Pentru subMăsura 4.2 – sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole – alocarea publică va fi de 140 de milioane euro alocare publică, 4.2 fiind în consultare din 13 iunie 2021. Finanțabilă în perioada următoare va fi și subMăsura 4.2a, care se referă la sectorul pomicol, unde iarăși sunt „distincți” 10 milioane euro.

„Care este diferența dintre Măsura 4.1 și 4.2 – dacă în subMăsura 4.1 am pus sume mai mari, pentru că am dorit exact acea nevoie sau exact acel lucru care noi credem că ar putea corecta balanța comercială, pe de-o parte, iar pe de altă parte să întărească poziția producătorului în lanțul acesta trofic sau acest lanț valoric, pentru subMăsura 4.1 am alocat 760 de milioane pentru că vrem ca partea de depozitare și procesare să fie făcută, în primul rând, de către producătorul primar. Pentru toți ceilalți, care vor să facă depozitare și procesare, sunt subMăsurile 4.2 și 4.2a unde sunt 150 de milioane de euro”, a precizat în continuare Nechita-Adrian Oros.

Tot el a precizat că, pentru investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole, vor fi disponibile – după 15 iulie 2021 – 100 milioane euro.

Pentru instalarea tinerilor fermieri vor fi disponibile alte 100 milioane euro pentru următorii doi ani.

„Și aici s-au făcut modificări importante în ceea ce privește cuantumul. Se poate ajunge la sume de 60.000, respectiv 70.000 de euro dacă, în planul de afaceri, acești tineri fermieri cuprind activități de smart agriculture, de agricultură ecologică sau aparțin unor asocieri economice, unor cooperative”, a explicat ministrul de resort.

Pentru înființarea activităților neagricole – 50 de milioane de euro, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

„Avem această nevoie de a dezvolta ferma mică, ferma de familie, mai ales în zone unde așa se va face în continuare agricultura, în ferme de dimensiuni mai mici. Și aici, din cele 87 de milioane de euro, am pus distinct 26 de milioane de euro pentru zona montană”, a afirmat Oros.

SubMăsura 6.4 – investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole – iarăși 100 de milioane.

„Suntem conștienți că în mediul rural trebuie să fie și altfel de activități decât cele agricole. Este în consultare publică din 20 mai 2021”, și-a justificat decizia ministrul Agriculturii.

Înființarea grupurilor de producători – 5 milioane euro – Măsura 9.1.

Pentru agromediu și climă – subMăsura 10 – total 288 de milioane de euro, din care 142 milioane euro alocare din FEADR și 146 milioane euro fonduri EURI.

Pentru agricultura ecologică, în total, în următorii ani – 232 de milioane, tot așa, cu sume distincte din cele două alocări – alocarea publică și fonduri EURI.

Pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice – 660 de milioane euro.

„Trebuie spus că 50,2% din teritoriul agricol românesc se află în aceste zone cu constrângeri naturale sau specifice”, a menționat Oros care a adăugat că a păstrat și pentru subMăsura de bunăstare – singura formă de sprijin pentru porc și pasăre – 273 de milioane euro, alocare publică pentru subMăsura 14.

Pentru cooperarea pe orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare (lanțurile scurte) vor fi disponibilizate 40 milioane euro, respectiv 10 milioane euro pentru sectorul pomicol.

Prime pentru asigurarea culturilor animalelor și a plantelor – subMăsura 17.1 – au fost alocate 20 de milioane de euro, iar pentru GAL-uri sunt sume de 5 milioane de euro pentru sprijinul pregătitor, sprijin pentru implementare – 100 de milioane și sprijin pentru cheltuieli de funcționare a GAL-urilor – 23 de milioane de euro în următorii ani.

  1. Și cu cei cu animale cum rămâne domnule ministru?Am cumpărat 20 vaci lapte din rasa bălțată românească ,am concesionat teren și spațiu pt animale,muncesc de dimineața pana seara fără sărbătoare și voi dați banii la nu știu cine cu agricultura (ecologică)?Sa știți ca nu mi se pare corect ca cineva care nu muncește an agricultura sa vina sa arendeze 2 ha de teren,pune porumb sau nu știu ce,declara ECO și ia frumos banii și peste 3 ani mai găsițil

  2. Am un prieten care nu știe cum arată pământul și accesează fonduri pe 6.1cu agricultura ecologică mai exact cu 2,16 ha de teren arendat și pe care a semănat ceapa.Voi aveți impresia căci acest om se poate numi fermier?Acest om are nevoie de 70 mii de euro ?GRESIT

Comments are closed.