Banii din perioada de tranziție pentru exploatațiile agricole și tânărul fermier
Ca urmare a finalizării analizei SWOT și a analizei nevoilor pentru elaborarea Planului Național Strategic PAC post 2020, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a decis că este normală finanțarea priorităților identificate în cele două documente și pentru perioada de tranziție 2021-2020.
Astfel, conform spuselor șefului MADR, Adrian Oros, din conferința de presă de joi, 18 martie 2021, au fost identificare două măsuri PNDR finanțate mai consistent și care se pliază pe cerințele din analiza nevoilor, și anume sM 4.1 și sM 6.1.
El a spus că, în următorii doi ani, sM 4.1 are o alocare de 760 de milioane de euro, iar prin sM 6.1 suma necesară este de 100 de milioane de euro.
„Am lăsat la urmă două măsuri pe care le-am finanțat mai consistent. Noi, finalizând analiza SWOT și analiza nevoilor pentru elaborarea Planului Național Strategic, care va începe efectiv din 2023, am considerat că este normal să finanțăm prioritățile acestui program și în această perioadă de tranziție.
„De aceea, pentru subMăsura 4.1 – investiții în exploatații agricole, mai ales pentru integrarea producției în fermă, pentru procesare și depozitare, am alocat o sumă de 760 de milioane de euro, pentru perioada 2021-2022. Asta dacă comparăm cu suma alocată acestei măsuri în perioada 2014-2020 care este de 874,8 milioane euro.
„Noi spunem că este o sumă ambițioasă, dar necesară, tocmai pentru a încerca să corectăm acel deficit al balanței comerciale care, în ultimii ani, crește și să sprijinim investițiile în tot ceea înseamnă depozitare și procesare și, mai ales, la nivel de fermă, în așa fel încât fermierii să fie cei care să-și finanțeze și să-și edifice capacități de depozitare și procesare”, a afirmat Oros în deschiderea conferinței de presă.
El a menționat că, în ceea ce privește criteriile de selecție în cazul acestei măsuri de investiții, conducerea MADR a introdus în plus „maturitatea proiectului în sensul documentației aduse, dar și al sustenabilității proiectului din perspectiva aspectelor de mediu și de management al riscului”.
De asemenea, tot în acest context, Adrian Oros a vorbit de „maturitatea solicitantului în sensul vechimii în desfășurarea activității și vechimea întreprinderii”, tocmai pentru a fi evita formarea „de entități sau chiar cooperative, doar pentru a accesa un program care este anunțat”.
Un alt aspect legate de această măsură de finanțare regândită pentru intervalul 2021-2020 este și principiul accesului la finanțare, în sensul prioritizării solicitanților care nu au beneficiat de finanțare în perioada de programare 2014-2020, la subMăsura 4.1 și măsura similară din 19.2.
În ceea ce privește suma totală alocată, aceasta este de 760 de milioane de euro.
„Alocarea maximă pe proiect – 1,5 milioane euro pentru ferme zootehnice, legume în spații protejate, cooperative. Rata de finanțare – maxim 90% pentru cooperativele cu istoric în activitate și maxim 70% pentru beneficiarii privați.
„Ce este important la această măsură, am splitat această sumă de 760 de milioane euro, în mai multe componente – achiziții simple de utilaje agricole și irigații la nivelul fermelor – 125 de milioane euro, condiționarea și procesarea în fermă, pentru sectorul vegetal – 55 de milioane pentru sectorul zootehnic – 55 de milioane, achiziția de utilaje pentru tinerii fermieri – 75 de milioane de euro.
„Investiții în ferme zootehnice, producție primară, condiționare și marketing – 240 de milioane de euro și 60 de milioane de euro pentru zona montană, investiții în ferme legumicole, inclusiv în spații protejate – 100 de milioane de euro și condiționarea și procesarea în fermă, în domeniul legumiculturii – 50 de milioane de euro”, a adăugat oficialul guvernamental.
100 de milioane de euro pentru „tânărul fermier”
Pentru programul de instalare a tânărului fermier (sM 6.1), suma pentru următorii doi ani este de 100 de milioane de euro, conform spuselor lui Adrian Oros.
Și în acest caz, perioada de tranziție 2021-2022 vine cu noutăți.
„Aici, prin comparație, perioada 2014-2020 a avut o sumă de 476 de milioane de euro (…). Care sunt noutățile – cresc alocările maxime pentru proiecte de la 50, la 70 de milioane de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare, procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 de S.O.-uri și de la 40.000 la 60.000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planurile de afaceri operațiuni de condiționare-procesare și/sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 de S.O.-uri.”, a continuat ministrul Agriculturii.
Noi criterii de selecție
În cadrul conferinței, ministrul de resort a discutat, de asemenea, despre introducerea de noi criterii de selecție pentru investițiile din perioada de tranziție, „având în vedere o coerență internă la nivelul finanțărilor din sectorul agricol”.
Astfel, noutățile despre care Oros a făcut vorbire sunt următoarele: – se va ține cont dacă în planul de afaceri al activităților sunt cuprinse și activități de protecție a mediului, precum gestionarea eficientă a gunoiului de grajd sau agricultura de precizie, dacă este cuprins și principiul integrării în cadrul planurilor de afaceri a construirii și modernizării de clădiri cu destinație agroalimentară, a achiziției de echipamente în vederea creșterii performanței economice „și, sigur, constituie un avantaj principiul apartenenței la o formă asociativă”.
„Cu alte cuvinte, dacă alocăm în următoarea perioadă 760 de milioane doar pentru această măsură, în care încercăm să integrăm cât mai bine producția la nivel de fermă, finanțând investițiile în depozitare, în procesare, vrem să încurajăm și intrarea micilor fermieri în cooperative, în aceste entități intensitatea de sprijin fiind mai mare cu cel puțin 20%. De asemenea, dacă sunt cuprinse activități legate de agricultura de precizie sau cu impact redus asupra mediului, acestea vor fi prioritizate”, a conchis Adrian Oros pe această temă.
În ceea ce privește programul de tranziție pentru următorii doi ani (2021-2022), Oros a spus că documentul a fost înaintat deja Executivului de la Bruxelles.
„Așteptăm ultimele observații, după care o să începem să publicăm și ghidurile, și încet-încet să lansăm măsurile. Sigur, într-un dialog continuu cu cei din Comitetul de Monitorizare”, a mărturisit membrul cabinetului Cîțu.
Buget PNDR (tranziție 2021-2022, fonduri CFM și EURI), potrivit datelor oficiale MADR
- sM4.1 „Investiții în exploatații agricole”: 760 milioane euro alocare publică (CFM) pentru componentele:
– achiziții simple și echipamente de irigații în fermă: 125 milioane euro;
– vegetal (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55 milioane euro;
– zootehnic (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55 milioane euro;
– tineri fermieri (achiziție utilaje – vegetal și zootehnic): 75 milioane euro;
– zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – NAȚIONAL: 240 milioane euro;
– zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – MONTAN: 60 milioane euro;
– legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing): 100 milioane euro;
– legume, cartofi (condiționare, procesare și marketing): 50 milioane euro.
sM6.1 „Instalare tineri fermieri”: 100 milioane euro, fonduri EURI.