Primele contracte de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru producția de energie regenerabilă și eficiență energetică s-au semnat astăzi, 20.01.2023, la sediul MADR.
Reprezentanți ai companiilor din industria alimentară au semnat, în prezența Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea și a ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș primele contracte de finanțare din PNRR.
„Iată că materializăm un drum pe care l-am parcurs împreună, în bună înțelegere și colaborare. Vă felicit pe dumneavoastră, primii beneficiari ai acestor finanțări. Sperăm să nu ne oprim aici și sper că odată ce ați căpătat gustul acesta al colaborării cu instituțiile statului pentru a accesa fonduri europene, să veniți și cu alte solicitări”, a spus Petre Daea.
„Proiectelor care țin de eficiența energetică dar și cele de retehnologizări, vrem ca din politica de coeziune să le alocăm fonduri cu destinație specială: pentru industria agroalimentară și pentru susținerea industriei prelucrătoare agricole, în general. 200 de milioane de euro sunt banii pe care i-am rezervat și începând de astăzi vom continua șirul de încheieri de contracte de finanțare. Noi vă sprijinim atât pentru producerea de energie verde dar și pentru eficiența energetică a clădirilor. Vom continua să alocăm astfel de fonduri pentru activitatea pe care o desfășurați, inclusiv pentru echipamentele energofage pe care le dețineți și doriți să le schimbați cu unele noi”, a declarat ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul Boloș a subliniat și faptul că avem un potențial agricol foarte bun, dar din păcate componentă de prelucrare este veriga slabă.
„Nu semnăm un volum impresionant de contracte, azi, dar marcarea acestui moment este importantă. Pentru mine este o prioritate să sprijinim industria agroalimentară și va rămâne atâta timp cât sunt în această funcție”, a conchis Marcel Boloș.
Un producător argeșean de alimente din soia a spus că nu sunt simple condițiile pe care trebuie să le îndeplinești, cel puțin pentru schema 4.11: „Eu Procesez 600 de tone de soia pe an. Intenția mea este să fac export. Pentru asta trebuie să fii performant, mai ales în uilaje. Eu nu am putut să fiu prea performant deoarece sunt o firma mică, am 70 angajați. Ca să accesezi fonduri (vorbesc de 4.11 sau 4.11bis), eu m-am încadrat în felul următor: 60-40 ca și procent de finanțare, iar după aceea să păstrezi numărul de angajați dar și să mărești un pic cifra de afaceri, e greu. Nu m-am înscris în 4.11 deoarece regulile erau foarte strânse pentru mine”, a mărturisit omul de afaceri.