Veste bună pentru legumicultori! Programul de minimis pentru cultura de usturoi, care s-a bucurat de o popularitate tot mai mare în rândul fermierilor, ar putea avea parte de o alocare financiară mai consistentă anul acesta. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Ion Păunel a precizat că, în urma negocierilor pe care le-a purtat cu oficialii MADR, există posibilitatea ca bugetul pentru programul de minimis dedicat cultivatorilor de usturoi în spații protejate să fie dublat în 2021.
”Programul usturoiul va continua în acest an și vin cu o veste bunicică. Cel puțin din discuțiile pe care le-am avut la Ministerul Agriculturii cu domnul ministru Nechita Adrian Oros, se pare că bugetul se va suplimenta față de anul 2020. Dacă anul trecut am avut 1,5 milioane de euro, se pare că ne vom duce către 2,5-3 milioane de euro. Bineînțeles, rămâne de văzut cât va veni per beneficiar”, a precizat președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
Informația vine ca o gură de oxigen pentru cultivatorii de usturoi din întreaga țară, în condițiile în care interesul pentru acest program a fost tot mai ridicat în ultima vreme. De altfel, din cauza numărului mare de beneficiari, cuantumul la hectar a scăzut anul trecut la jumătate din valoarea de 3.000 euro pe care o avusese în 2019.
Din informațiile pe care le avem până în acest moment, condițiile pentru ajutorul de minimis vor rămâne aceleași ca și anul trecut, astfel că beneficiarii care doresc să primească banii vor trebui să îndeplinească următoarele prevederi:
a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative (se iau în considerare următoarele: bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).
Mai mult, începând cu anul trecut, s-a introdus obligativitatea ca fermierul să țină un registru cu toate tratamentele fitosanitare aplicate culturii, dar și să depună odată cu restul actelor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele cultivate.
Și ceilalți cultivatori de legume vor beneficia de ajutor de minimis
Usturoiul nu este singura legumă care va fi sprijinită în 2021. Ministerul Agriculturii a dat asigurări că lucrează la un nou program de minimis care să înlocuiască vechiul program ”tomata”, care va fi destinat mai multor legume. Potrivit declarațiilor din spațiul public ale ministrului agriculturii, Adrian Oros, legumele incluse în viitorul program vor fi tomate, varză, vinete, castraveți și ardei, însă decizia finală în acest sens nu a fost luată.
Mai mult, guvernanții au anunțat că pe parcursul acestui an, peste 80 de milioane de euro urmează să intre în conturile fermierilor prin prisma ajutoarelor de minimis, pentru sectoarele bazna și mangalița, apicultură, legume cultivate în spații protejate și plante aromatice.