28 octombrie 2021 - 20:34

Noul program de minimis dedicat LEGUMELOR în spații protejate. Detalii de la negocieri

Noul program de minimis dedicat legumelor în spații protejate începe să se concretizeze, după întâlnirea care a avut loc ieri la sediul Ministerului Agriculturii, împreună cu reprezentanții sectorului. După cum AGRO TV a informat, programul tomata se extinde anul acesta, astfel încât să poată beneficia de ajutorul de minimis și fermierii care cultivă alte legume. În urma discuțiilor cu reprezentanții MADR, fondatorul Uniunii Salvăm Țăranul Român, Ion Păunel, a făcut următoarele precizări:

”Noul Program de ajutor de minimis dedicat legumelor cultivate în Spații Protejate prinde contur. Alături de alți reprezentanți ai mediului asociativ din România pe sectorul horticol, am avut o primă rundă de discuții cu oficialii MADR despre construcția noului program. Discuțiile momentan sunt în fază incipientă.

La cerea colegilor care activează în floricultură, am cerut ca și acest sector să fie inclus în schema de ajutor de minimis. De asemenea, producătorii de Plante Aromatice vor beneficia de un program separat. Dintre propunerile expuse și susținute de mine amintesc câteva:

  • specii de legume: Tomate, Ardei (Gras, Gogoșar, Capia, Iute), Vinete, Varză, Gulii, Fasole urcătoare, Castraveți, Legume Verdețuri (Salată, Ceapă Verde, Spanac, Mărar, Pătrunjel, Leuștean), Pepeni Galbeni și Pepeni Verzi, Flori.
  • suprafața minimă 0,1 Ha Solar
  • beneficiari eligibili doar cu condiția înscrierii la APIA
  • interzicerea divizării exploatației după 01.01.2021”

Este important de precizat că legumele menționate de fermierul Ion Păunel se află în momentul acesta la stadiul de propunere și nu se cunoaște exact care dintre acestea se vor regăsi în forma finală a ajutorului de minimis. În același timp, potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Adrian Oros, lista finală ar putea conține legumele încadrate și la sprijinul cuplat vegetal: tomate, varză, vinete, castraveți și ardei.

Un alt subiect abordat de Ion Păunel în cadrul întâlnirii de la MADR a fost Banca de Gene de la Buzău, proiect pe care legumicultorul îl consideră esențial pentru viitorul horticulturii și agriculturii românești.

”O altă cerință pe care am expus-o a fost demararea și finanțarea Băncii de Resurse Genetice de la Buzău, sub coordonarea domnului Conferențiar Doctor în Legumicultură Costel Vînătoru. În perioada imediat următoare se vor crea grupuri de lucru comune pentru a definitiva acest nou proiect inițiat de conducerea MADR”, a mai subliniat Ion Păunel.

  1. Felicitări pentru ce faceți în sfârșit .Să mai spună producătorii că nu au unde sa vândâ produsele

  2. Buna dimineata, cu ajutorul de minimis la usturoi ce se intampla? Trebuiesc luate masuri ,multi nu investesc (samanta, utilaje etc…) . Iar noi care am investi si investim in samanta certificata ,utilaje , ca sa facem o cultura buna de calitate , impartim ajutorul cu ei. De la anul o sa ramanem cu 15 procente mai mult ca inainte fermieri. si cei ramasi tot cu datorii imense la banci deoarece am investit si ceilalti au luat bani la fel cu noi.Sunt fermier si in anul 1 am avut 0,3000 ha de usturoi, in anul 2 am avut 5 ha si investit peste 30000 eu in samanta certificata si utiilaje uscator .Mai am de investit inca 30000 eu . Anul acesta o sa avem 10 ha.Doresc sa se investigheze la fiecare fermier si sa se vada crestere de suprafata sau investitii facute in aceasta leguma ( utilaje,samanta cumparata chiar si certificata) altfel nu schimbam mare lucru , iar cei care fac treaba si muncesc din greu, nu o sa faca altceva decat sa ramana cu datorii si mai mari la banci sau nu pot sa plateasca bancile din cauza celor care nu vad in aceste programe decat o sursa de a face rost de bani personali sa isi mai construiasca ceva la casa si sa cumpere masini de familie sau etc…

Comments are closed.