EXPLOZIV! Azomureș a făcut profit din vânzarea gazelor, în loc să producă îngrășăminte!

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, și-a suspendat parțial producția motivând decizia prin creșterea prețurilor la energie, însă a făcut profit vânzând gazele contractate în 2021 la prețurile din 2022.

Anunțul a fost făcut miercuri, în emisiunea „De Ce Nu în România?”, de către preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, Toma Petcu.

„Trebuie să știm că Azomureș și-a vândut cantitățile de gaze contractate în momentul în care au considerat că nu mai este eficient să producă, e mai eficient să vândă gazele – și aici cred că autoritățile trebuie să spună ce s-a întâmplat și dacă este corect cum s-a întâmplat”, a declarat Toma Petcu (PNL) în studioul DCNews.

„A contractat (gazele – n.r.) la începutul anului 2021 și, când tarifele au luat-o razna și prețurile au crescut foarte mult, iar costurile de producție și prețurile la care vindeau îngrășămintele nu mai aveau sens, au vândut cantitățile de gaze pe care le contractaseră”, a continuat senatorul liberal.

Acesta a explicat că problema legată de prețurile la energie este una la nivel global, însă în România fost resimțită mult mai tare, recunoscând că impactul în economie a fost unul mult mai mare decât în alte țări.

„Problema din energie pentru noi este mai cruntă pentru că noi, având această protecție a neliberalizării totale a prețurilor la energie și gaze, a trebuit să trecem de la un tarif de 30 – 40 de euro pe megawatt/oră, la curent electric, la 150 euro pe MWh. Statele europene, precum Germania sau Franța, au trecut de la un tarif de 80 – 90 de euro la 150 de euro, deci pentru ei diferența a fost mult mai mică, iar impactul nu a fost atât de mare în economie, dar chiar și aceste state au creat mecanisme de protecție”, a mai spus Toma Petcu.

La rândul său, Daniel Zamfir (PSD), președintele Comisiei economice din Senat, a declarant în cadrul emisiunii amintite că, prin decizia de a vinde mai departe gazele contractate în 2021, cei de la Azomureș „nu au comis nicio ilegalitate”, însă a fost de acord că exista o problemă de moralitate.

„Suntem în situația în care o companie foarte importantă pentru agricultura românească nu va mai produce îngrășăminte, asta e consecința. La Slatina, iarăși e o situație nefericită. Ce n-am înțeles eu din această OUG (…) este cum sprijină marii producători. Prevede măsuri de plafonare și compensare pentru consumatorii casnici și IMM…”, a continuat Daniel Zanfir, arătând că măsurile nu acoperă marii producători. „Eu zic să nevoia este urgentă”, a mai spus senatorul social-democrat.

Reamintim că la sfârşitul lui 2021, conducerea Azomureș anunţa printr-un comunicat de presă că a oprit temporar producția de îngrășăminte, din cauza preţului ridicat la energie, specificând că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”. Azomureş a motivat funcţionarea la jumătate de capacitate prin faptul că nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor. În acest context, decizia de a vinde catitățile de gaze contractate în 2021 ridică într-adevăr mari semne de întrebare, având în vedere că Azomureș este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, cu o producție anuală de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, din care aproximativ 75% este destinată fermelor româneşti.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole