A PORNIT TĂVĂLUGUL! Azomureș își oprește producția! Cine urmează?

Azomureș

AZOMUREȘ SE PREGĂTEȘTE PENTRU OPRIREA TEMPORARĂ A ACTIVITĂȚII DE PRODUCȚIE A ÎNGRĂȘĂMINTELOR PENTRU AGRICULTURĂ ȘI INDUSTRIE  

Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de  agricultura și industria românească, anunță că se confruntă cu o situație excepțională  din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică. Acest lucru  determină începerea pregătirilor pentru oprirea temporară a activităților de  producție.  

Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, declară că „nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite  continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte  platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de  producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitatea  acestuia în piață. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administrație, nu  are efecte imediate asupra angajaților. Se păstrează programul normal de lucru, ne  vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom  securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm  proiectele în care suntem implicați. Ne așteptăm ca lunile ianuarie și februarie să fie  perioadele critice pe care trebuie să le depășim, deși situația incertă pe piața gazelor  ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022.” 

La nivel general, observăm că actuala criză de pe piața energiei afectează industria  îngrășămintelor din Europa și din întreaga lume. Țări precum Rusia, China, Turcia și  Egipt au restricționat exporturile. Împreună cu producția locală scăzută, Europa se  

confruntă acum cu o criză în agricultură și industrie. Comisia Europeană a recunoscut  rolul industriei fertilizanților în asigurarea securității alimentare la nivel continental,  dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare.  Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România,  aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate  în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de  companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securității alimentare și un  contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României.

Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca  materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situația la  normal, în ciuda faptului că suntem și victimele unui context internațional  nefavorabil. Solicităm Guvernului și Parlamentului României să acționeze în  concordanță cu legislația europeană pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor  ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie  compromisă în 2022.

(Comunicat al Biroului de presă Azomureș)

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 răspunsuri

  1. Aceste persoane din conducerea statului român sînt vinduți și sînt iresponsabili pentru deciziile luate împotriva oamenilor acestei țări. Să nu miști un deget că Azomureș oprește producția și-au atins scopul …DISTRUGEREA AGRICULTURII ROMÂNEȘTI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture