Gata, vine sprijinul pentru energie! Azomureș ar putea relua producția de îngrășăminte

Compania Azomureş a anunţat, luni, că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive.

„Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie, aşa cum este industria fertilizanţilor. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte. Pentru Azomureş, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina lipsesc de pe piaţă (…) Datele exacte de reluarea a producţiei de la Azomureş depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România”, se arată într-un comunicat de presă al Azomureș, citat de AGERPRES.

Potrivit reprezentanților companiei, înainte de anunţul Comisiei Europene, conducerea Azomureș a avut discuţii cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi alţi potenţiali producători de îngrăşăminte din România, pentru a identifica soluţii pentru repornirea activităţii.

Totodată, conform comunicatului citat, în această săptămână este aşteptat anunţul oficial privind acordarea ajutorului european, după care producţie de îngrăşăminte de la Azomureş ar putea fi reluată în prima parte a lunii aprilie.

„Conform calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalaţiile de producţie. În luna mai este programată pornirea celorlalte instalaţii. Calendarul de pornire şi un preţ corect pentru gazul natural ar permite producţia a aproximativ 600.000 de tone de îngrăşăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esenţială pentru recoltele de anul viitor. Odată cu repornirea activităţii de producţie a îngrăşămintelor, Azomureş îşi reafirmă suportul pentru susţinerea agriculturii româneşti şi a economiei naţionale prin menţinerea în funcţiune a unui lanţ economic extrem de valoros în care sunt implicaţi câteva zeci de mii de angajaţi”, se menționează în comunicatul Azomureş.

Reamintim că la mijlocul lunii decembrie 2021, Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.

În același timp, pe piață au existat speculații potrivit cărora atunci când prețurile au luat-o razna, Azomureș ar fi vândut gazele contractate în 2021 la tarifele din 2022, preferând să facă astfel profit fără să-și mai bată capul cu producția. Aceste speculații au fost lansate, într-o emisiune de televiziune, chiar de către președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Senat, Toma Petcu.

Precizăm că, în condiţii normale de funcţionare, producţia anuală a Azomureş este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie fiind destinată fermelor româneşti.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole