După episodul se săptămâna trecută care a produs inundații și pagube uriașe în culturile agricole din mai multe zone ale țării, meteorologii avertizează că perioada de coșmar abia începe! Pe parcursul acestei veri, aceste fenomene meteo extreme se vor repeta cu o frecvență mult mai mare decât în mod obișnuit, susține șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Daniel Alexandru.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, specialistul ANM a subliniat că ploile torențiale, furtunile și grindina sunt fenomene cu care trebuie să ne obișnuim, pentru că vor surveni de fiecare dată când vor exista schimbări bruște de temperatură.
”Trebuie să precizăm că astfel de fenomene meteorologice extreme cum a fost furtuna de săptămâna trecută se vor mai repeta în această vară. Au o frecvență și vor avea o frecvență mult mai mare. De câte ori vom avea această schimbare de vreme, de la temperaturi foarte ridicate, va exista evident, din punct de vedere climatologic, o perioadă de repaus în care vremea va cădea brusc ca și temperaturi și va aduce evenimente meteorologice extreme care sunt însoțite, pe lângă ploaie, de furtună, vânt puternic, descărcări electrice și grindină”, a precizat Daniel Alexandru pentru AGRO TV.
În dialogul cu realizatorul Ovidiu Ghinea, reprezentantul ANM a mai subliniat că anul acesta agricol a fost unul deosebit de cald până în acest moment, iar luna iunie, până în momentul de față, a depășit cu mult media multianuală din punct de vedere al temperaturilor.
”Aceste fenomene nu sunt o noutate, se încearcă din punct de vedere tehnic să se reducă impactul și puterea de afectare a culturilor prin sisteme bine cunoscute, dar trebuie să avem în vedere că avem aceste probleme din cauza schimbărilor climatice. Noi toți am contribuit la aceste schimbări, la aceste dezechilibre naturale pe care le simțim în fiecare zi și iată că luna iunie este una dintre cele mai călduroase din ultimii 5 ani până în acest moment. S-a depășit cu până la 8 grade Celsius media multianuală a acestei luni. Suntem în a zecea lună de an agricol, iar din statistica valorilor înregistrate din septembrie până în prezent, o singură lună, luna ianuarie, se situează puțin mai rece decât în mod normal. În rest, toate lunile sunt cu 3 până la 8 grade Celsius mai calde decât în mod obișnuit”, a explicat Daniel Alexandru.