Anunț de ultimă oră privind plata avansului APIA! În cadrul unei vizite de lucru efectuată în județul Sălaj, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a anunțat că în bugetul instituției pe care o conduce sunt alocați cei 1,78 miliarde de euro necesari pentru a achita acest avans.
”În ceea ce privește acordarea subvențiilor, pentru că în mod normal subvențiile, avansul subvențiilor începe în 16 octombrie, noi am alocat sumele necesare și discutăm de 1,78 miliarde euro, bani care sunt alocați, avem în buget, ca începând din 16 octombrie, aceste avansuri la subvenții să ajungă în conturile fermierilor”, a anunțat șeful MADR astăzi, 17 septembrie, în cadrul vizitei din județul Sălaj.
După cum AGRO TV a informat în urmă cu o lună, Comisia Europeană a respins inițial cererea României de a acorda avansul APIA mai devreme decât data stabilită inițial – 16 octombrie. Astfel, situația este încă incertă, deși oficialii din cadrul Guvernului și-au exprimat intenția de a acorda mai devreme aceste sume.
”Am făcut două cereri la Comisia Europeană, una în martie, chiar la începutul pandemiei, prin care nu numai noi, mai multe țări din estul Uniunii Europene am cerut ca anul acesta să dăm acest avans de la subvenții mai devreme. De ce? Pentru că era necesar pentru ei, dar și pentru că banii îi dăm de la bugetul național și indiferent că-i dăm în 15 septembrie sau că-i dăm în 16 octombrie, care este data oficială, rambursarea banilor de la Bruxelles vine tot la începutului lui ianuarie. N-am primit oficial niciun răspuns. Am făcut o a doua scrisoare la finele lunii iulie, n-am primit răspuns”, declara Adrian Oros în urmă cu o spătămână.
Comisia Europeană (CE) a comunicat tuturor țărilor membre, la data de 16 aprilie 2020, că pot începe plățile în avans din 16 octombrie. Potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 531/2020 al CE de derogare, pentru anul 2020, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe, statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăților directe și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.