Au pagube, dar nu primesc despăgubiri

Au pagube, seceta le-a distrus culturile, iar producțiile au fost aproape de zero, însă nu vor primi nici despăgubiri. Motivul este birocrația! Este cazul unui număr de aproape 200 de fermieri din Buzău care nu vor primi bani de la stat pentru că nu și-au depus cererea unică de plată în campania 2020 la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Nici restul fermierilor nu se înghesuie să-și depună documentele pentru ajutorul de stat

Vor bani de la stat pentru despăgubiri, însă drumul până la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este greu. Cel puțin asta dovedesc sute de fermieri care au lăsat  depunerea documentelor pentru acordarea despăgubirilor pentru pagube, ca urmare a secetei, pe ultima sută de metri. De exemplu, până vineri, la Buzău  au fost înregistrate doar 1.114 cereri pentru o suprafață de peste 30.000 de hectare dintr-un potențial de 1.838 de beneficiari.

Pe de altă parte, zeci de agricultori nu vor putea primi bani de la stat pentru că nu și-au depus cererea unică de plată la APIA în campania 2020.

”Diferența de la 1.838, câți fermieri avem eligibili, și până la 2.057 de procese de verbale întocmite aferente culturilor înființate în toamna anului 2019 sunt fermieri care deși au avut culturile afectate de secetă nu au înregistrat cerere unică de plată în campania 2020 la APIA și ca urmare nu se încadrează în categoriile de beneficiari”, a explicat Claudia Stelea.

Aceeași situație era înregistrată la nivel național unde, până pe 9 septembrie erau înregistrate doar 14.456 de cereri, pentru o suprafață calamitată de 282.969 ha, din totalul de 34.647 fermieri afectați de seceta pedologică.

Cum termenul limită expiră pe 15 septembrie, ministrul Agriculturii face un nou apel către agricultori.

”Pentru a evita aglomerația din ultimele zile reamintim că, cererile pot fi depuse atât la sediul centrelor locale/județene APIA, cât și prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail”, se arată într-o informare postată pe site-ul MADR.

La Buzău au fost înregistrate pagube la culturile de grâu, orz, orzoaică și triticale. Fermierii vor primi la grâu și secară 925 RON/ha, triticale 805 RON/ha, orz 912 RON/ha, orzoaică 951 RON/ha, ovăz 772 RON/ha, rapiță 1002 RON/ha. Banii vor fi plătiți după 15 septembrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole