Au fugit cu camioanele cu soia modificată genetic confiscată! Poliția îi caută în toată țara

Patru din cele şase camioane cu peste 250 de tone de soia modificată genetic, interzisă a fi cultivată în UE, au părăsit fraudulos, baza de recepţie din oraşul Valea lui Mihai, unde fuseseră reţinute pentru analize, informează AGERPRES.

Astfel, după ce reprezentanţii firmei au fost anunţaţi vineri că luni urmează să fie distrusă întreaga cantitate, aceștia au forțat porțile bazei de recepție în timpul nopţii de sămbătă spre duminică și au dispărut cu camioanele spre destinații necunoscute.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Bihor, Nicolae Hodişan, a sesizat organele de poliţie care caută acum cele patru camioane înmatriculate în Iaşi pe drumurile din judeţ și din țară.

„Azi noapte au forţat ieşirea din baza de recepţie, au luat camioanele şi au plecat. Cele patru camioane încărcate cu soia modificată genetic pot constitui bombe ecologice scăpate de sub control. Ele se deplasează pe drumurile naţionale, fără să cunoaştem destinaţia. Acest produs, din punct de vedere al regulamentelor UE şi a legislaţiei naţionale, este interzis a se cultiva pe teritoriul întregii Uniuni Europene. Aveau interdicţie de a se mişca din baza de recepţie până la lămurirea situaţiei. Patru din cele şase, cele de Iaşi, au plecat, iar celelalte, cu transportator din Carei, au rămas pe loc, pentru că nu s-a putut colabora cu firma. Şoferii au venit, împreună cu patronul de la firma Agri Transport SRL, au forţat poarta bazei de recepţie, era doar portarul şi au plecat cu cele patru camioane de soia modificată genetic”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul DAJ Bihor, Nicolae Hodişan.

Cantitatea de soia ce fusese reținută la Valea lui Mihai a fost deja confirmată ca fiind modificată genetic în urma analizelor efectuate de Laboratorul pentru Controlul Calităţii Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti. Rezultatele au fost comunicate joi Direcţiei Agricole a Județului Bihor.

- Publicitate -

„Două camioane sunt cu soia modificată genetic, iar două camioane transportă soia impurificată genetic. E acelaşi lucru, numai că e vorba de un prag. Ca la alcoolemie. (…) Pentru celelalte două camioane, un transportator din Carei, nu au venit încă rezultatele. Dar testele pe care noi le-am efectuat au confirmat că şi acestea au aceeaşi soia, fiind încărcată din acelaşi loc, doar transportatorul este altul”, a menționat Nicolae Hodişan.

DAJ Bihor a comunicat că luni dimineaţă reprezentantul firmei şi şoferii trebuie să se prezinte pentru a duce marfa să fie distrusă.

„Ei au venit azi noapte, s-au urcat în camioane şi au plecat. Nu ştim unde se vor duce, ce vor face cu marfa, o depozitează, o basculează, se vinde, o abandonează. Am anunţat poliţia din Valea lui Mihai să ia măsuri. Poate ieşi un circ enorm, european, cu oprirea tuturor exporturilor de soia în uniune. Vă daţi seama, se pot impurifica astfel, ani de zile, culturile de soia”, a subliniat Hodişan.

Acesta a menționat că soia modificată genetic a fost furnizată de doi producători din judeţele Iaşi şi Botoşani, verificaţi de curând de angajaţii de la Garda de Mediu şi Direcţiile Agricole judeţene.

„Au prelevat probe şi se procedează, conform actelor normative, la oprirea recoltării, distrugerea culturilor. Au suprafeţe destul de mari de culture”, a menționat Hodişan.

Transporturile ilegale de soia modificată genetic au fost descoperite luni, pe 18 octombrie, după ce mai mulți producători agricoli din zona Săcueni-Valea lui Mihai, au sesizat DAJ că în zonă au sosit mai multe camioane cu soia care îşi caută desfacere. Bazele de recepţie din zonă au refuzat preluarea acestui produs, după ce analizele efectuate în laboratoarele proprii au arătat că este soia modificată genetic.

Mai mult, și documentele care însoţeau marfa erau incorecte, a precizat directorul DAJ Bihor.

„Avizele sunt pentru 25.000 de kilograme, pe când capacitatea camioanelor este de câte 40.000 de kilograme, acestea fiind umplute la maxim, până sus, la prelate”, a arătat Hodişan.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole