28 mai 2022 - 00:13

Au fost depistate 250 de tone de soia modificată genetic

La Direcţia Judeţeană Agricolă Bihor a fost primită, la sfârşitul săptămânii trecute, o sesizare conform căreia în judeţ, mai exact în zona localităţilor Săcuieni-Valea lui Mihai, a ajuns o cantitate importantă de soia modificată genetic, relatează bihon.ro.

Deși în zonă au fost trimişi inspectorii de specialitate care au prelevat probe din mai multe loturi de soia aflate în depozitele de pe raza localităţilor Săcuieni-Valea lui Mihai, nicio probă nu a indicat însă faptul că soia ar proveni din loturi modificate genetic, a declarat Nicolae Hodişan directorul DAJ Bihor.

Cu toate acestea inspectorii DAJ nu s-au dat bătuţi. În urma discuţiilor avute cu oamenii din zonă au aflat că vineri spre seară ar urma să sosescă un nou transport fără a afla însă şi locul unde aceasta ar urma să fie depozitat.

Luni, 18 octombrie, angajaţii Direcţiei Judeţene Agricole Bihor au reluat controalele la Agrotex Carei – punct de lucru Valea lui Mihai, unde de data aceasta au fost identificate şase camioane care transportau 250.000 de kilograme de soia modificată genetic.

„Am efectuat analizele produselor din camioane cu kit-ul din dotare şi astfel s-a confirmat faptul că soia provine de la loturi modificate genetic. În acel moment, am solicitat actele de însoţire a mărfii şi am sesizat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Garda de Mediu Bihor, Prefectura Bihor, urmând ca în continuare să procedăm conform normelor în vigoare”, a menționat directorul Nicolae Hodişan.

Conform reprezentanților DAJ Bihor, transportatorul este firmă din Iaşi, care este în prezent verificată de organele de control pentru a stabili cu exactitate de unde vine marfa, mai ales că în actele de însoţire a mărfii era trecut faptul că soia respectivă nu este modificată genetic. Există, de asemenea, suspiciuni că astfel de transporturi au fost realizate în mai multe zone.

Conform normelor în vigoare, întreaga cantitate de soia modificată genetic trebuie distrusă prin incinerare.

Regulamentul Uniunii Europene interzice producerea de soia modificată genetic pe întreg teritoriul Uniunii, iar direcţiile agricole verifică în câmp fiecare lot de soia.

Sursa foto: bihon.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Să ai voie să imporți soia modificată genetic ,să o consumi dar să nu ai voie să o cultivi , UE asta și cei ce aplică aberația asta sunt sănătoși la logică?!!! Adică imporți soia modificată genetic de 500 mil. de euro anual dar nu dai voie să o cultivi la tine in țară , mi se pare un act de trădare a economiei țării noastre. Chiar trebuie să înghițim tot ce ne bagă pe gât IE?!! Parcă , acum câțiva ani ,UE ar fi lăsat la latitudinea fiecărei țări dacă să cultive sau nu plante modificate genetic? Să fim noi românii sau cei din UE mai deștepți decât SUA , Argentina, Brazilia, China s.a. țări de pe alte continente ?!!! Academia de Științe Agricole și Silvice a cerut în ani din urmă să se termine cu prostia asta ce aduce pagube mari economiei românești. Dacă soia modificată genetic era toxică , având în vedere că se cultivă și se consumă de peste două zeci de ani de zile in cele doua Americi ,se consumă și în UE și nu a produs în toți acești ani nici un fel de efect negativ, atunci care este motivul pentru care noi suntem pradă în această luptă dintre marile companii de semințe europene și cele americane?!

Comments are closed.