Au dat lege: Fonduri europene pentru agricultura… urbană!

O lege care se află acum pe masa președintelui Iohannis, spre promulgare, dă dreptul românilor care locuiesc la oraș și vor să devină fermieri urbani să primească subvenții din fonduri europene, anunță TVR.

Conform legii adoptate de parlamentari privind agricultura pe verticală în orașele din România, în clădiri sau în alte spații special amenajate pot fi cultivate legume nu doar pentru consum propriu, ci chiar pentru comercializare.

„Este vorba de creșterea plantelor în medii complet izolate de mediul exterior, lucru care permite creșterea lor într-un regim aseptic, fără nicio contaminare chimică. Ele pot fi crescute oriunde și culturile pot fi inițiate în orice moment al anului, indiferent de climă sau de starea vremii”, a precizat pentru TVR Varujan Pambuccian, liderul deputaților din grupul minorităților naționale, unul dintre susținătorii proiectului legislativ privind agricultura pe verticală.

Potrivit reprezentanților Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, care studiază această tehnologie de aproape patru ani, cultivarea plantelor în astfel de medii fără sol presupune folosirea unei lumini artificiale, cu leduri, în locul soarelui și un spațiu în care temperatura, umiditatea și nutrienții sunt strict controlate. Cu o astfel de metodă „nu poluăm plantele noastre cu nitriți, cu nitrați sau cu alte elemente toxice”, dă asigurări Florin Stănică, prorector al USAMV București.

Noua lege adoptată de Camera Deputaților stipulează că agricultorii care doresc să recurgă la noua tehnologie ar urma să beneficieze de subvenții de la stat din fonduri europene. Pentru aceasta însă, chiar dacă legea va fi promulgată de Președintele României, aleșii trebuie să inițieze discuții și la nivel European, pentru a obține fondurile necesare subvențiilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole