Atenție la miere! Când este periculoasă pentru consum

miere

Deși mierea este promovată de secole ca un remediu natural cu multiple beneficii pentru sănătate, mierea poate avea și efecte negative asupra organismului.

Mierea este considerată un aliment bogat în vitamine, minerale și antioxidanți folosită frecvent și în medicină sau cosmetologie. Cu toate acestea, acest aliment aparent inofensiv uneori ne poate face rău.

Printre cele mai frecvente pericole asociate consumului de miere se numără reacțiile alergice, nivelul ridicat de zaharuri care afectează diabeticii, dar și riscul de obezitate. Mai mult, expunerea mierii la temperaturi ridicate de exemplu, în ceaiul fierbinte distruge nutrienții benefici și poate genera compuși toxici.

Mierea este un produs cu potențial alergen ridicat, din cauza compușilor activi naturali. Deși alergiile la miere sunt relativ rare, reacțiile pot varia de la simple erupții cutanate până la edem pulmonar sever. La prima utilizare, simptomele pot fi ușoare sau trecute cu vederea, dar e important să fii atent și să limitezi consumul dacă există suspiciuni de alergie.

Datorită conținutului ridicat de zaharuri (glucoză și zaharoză), mierea crește rapid glicemia, fiind, în general, contraindicată diabeticilor. Deși unele tipuri de miere bogate în fructoză sunt considerate mai blânde, utilizarea acestora ar trebui făcută doar după consultația medicului.

Mierea încălzită peste 40°C își pierde o mare parte din proprietățile benefice și poate produce compuși toxici. Din acest motiv, nu este recomandat să o adaugi în ceai fierbinte sau să cumperi miere lichidă iarna, când în mod normal ar trebui să fie cristalizată, un semn al mierii naturale.

Persoanele cu gastrită, ulcer sau alte boli ale sistemului digestiv trebuie să consume miere cu mare atenție, deoarece poate irita mucoasa gastrică.

Totodată medicii spun că copiilor sub un an nu este recomandată din cauza riscului de botulism, o infecție bacteriană gravă, cauzată de spori care pot fi prezenți în miere.

Într-adevăr mierea este un produs valoros și popular în rândul românilor, însă consumul acesteia trebuie să fie moderat.

Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

Banner KWS

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.