Deși mierea este promovată de secole ca un remediu natural cu multiple beneficii pentru sănătate, mierea poate avea și efecte negative asupra organismului.
Mierea este considerată un aliment bogat în vitamine, minerale și antioxidanți folosită frecvent și în medicină sau cosmetologie. Cu toate acestea, acest aliment aparent inofensiv uneori ne poate face rău.
Printre cele mai frecvente pericole asociate consumului de miere se numără reacțiile alergice, nivelul ridicat de zaharuri care afectează diabeticii, dar și riscul de obezitate. Mai mult, expunerea mierii la temperaturi ridicate de exemplu, în ceaiul fierbinte distruge nutrienții benefici și poate genera compuși toxici.
Mierea este un produs cu potențial alergen ridicat, din cauza compușilor activi naturali. Deși alergiile la miere sunt relativ rare, reacțiile pot varia de la simple erupții cutanate până la edem pulmonar sever. La prima utilizare, simptomele pot fi ușoare sau trecute cu vederea, dar e important să fii atent și să limitezi consumul dacă există suspiciuni de alergie.
Datorită conținutului ridicat de zaharuri (glucoză și zaharoză), mierea crește rapid glicemia, fiind, în general, contraindicată diabeticilor. Deși unele tipuri de miere bogate în fructoză sunt considerate mai blânde, utilizarea acestora ar trebui făcută doar după consultația medicului.
Mierea încălzită peste 40°C își pierde o mare parte din proprietățile benefice și poate produce compuși toxici. Din acest motiv, nu este recomandat să o adaugi în ceai fierbinte sau să cumperi miere lichidă iarna, când în mod normal ar trebui să fie cristalizată, un semn al mierii naturale.
Persoanele cu gastrită, ulcer sau alte boli ale sistemului digestiv trebuie să consume miere cu mare atenție, deoarece poate irita mucoasa gastrică.
Totodată medicii spun că copiilor sub un an nu este recomandată din cauza riscului de botulism, o infecție bacteriană gravă, cauzată de spori care pot fi prezenți în miere.
Într-adevăr mierea este un produs valoros și popular în rândul românilor, însă consumul acesteia trebuie să fie moderat.