Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță modificări în Ghidul fermierului privind condiționalitatea – 2023.
Potrivit reprezentanților APIA, modificările vizează modul de punere în aplicare a standardului GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile, conform clarificărilor aduse de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” la cererea MADR.
Astfel, la subcapitolul A.3.2. referitor la GAEC 6 din Ghidul fermierului privind condiționalitatea – 2023, după paragraful:
„Dacă în perioada 15 iunie – 30 septembrie cultura principală este în vegetație, nefiind încă recoltată, atunci aceasta asigură acoperirea solului. Miriștea rămasă după recoltare include și resturile vegetale existente pe terenul arabil”,
s-a introdus următorul text:
„Pentru menținerea umidității solului, îmbunătățirea capilarității și reducerea pierderilor de apă, fermierul poate efectua o lucrare superficială a solului fără răsturnarea brazdei (dezmiriștire), cu menținerea resturilor vegetale la suprafața solului.
Lucrarea superficială a solului care asigură ruterea capilarității și dezvoltarea samulastrei la suprafața solului poate fi asigurată prin:
1. discuirea superficială a miriștii;
2. afânarea superficială a solului cu combinatorul echipat cu cuțite daltă”, se arată în anunțul publicat marți de APIA.