ATENȚIE! APIA anunță modificări în Ghidul fermierului!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță modificări în Ghidul fermierului privind condiționalitatea – 2023.

Potrivit reprezentanților APIA, modificările vizează modul de punere în aplicare a standardului GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile, conform clarificărilor aduse de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” la cererea MADR.

Astfel, la subcapitolul A.3.2. referitor la GAEC 6 din Ghidul fermierului privind condiționalitatea – 2023, după paragraful:

„Dacă în perioada 15 iunie – 30 septembrie cultura principală este în vegetație, nefiind încă recoltată, atunci aceasta asigură acoperirea solului. Miriștea rămasă după recoltare include și resturile vegetale existente pe terenul arabil”,

s-a introdus următorul text:

„Pentru menținerea umidității solului, îmbunătățirea capilarității și reducerea pierderilor de apă, fermierul poate efectua o lucrare superficială a solului fără răsturnarea brazdei (dezmiriștire), cu menținerea resturilor vegetale la suprafața solului.
Lucrarea superficială a solului care asigură ruterea capilarității și dezvoltarea samulastrei la suprafața solului poate fi asigurată prin:
1. discuirea superficială a miriștii;
2. afânarea superficială a solului cu combinatorul echipat cu cuțite daltă”, se arată în anunțul publicat marți de APIA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole