Se înmulțesc atacurile cibernetice în Agricultură. Fermierii, neputincioși

Sector strategic în contextul asigurării securității alimentare, Agricultura este din ce în ce mai expusă la atacurile cibernetice, iar fermierii sunt neputincioși în fața acestor riscuri.

Roboții agricoli, agricultura de precizie, software, atractive pentru hackeri

„Când un sector este strategic, el devine din ce în ce mai vulnerabil și, prin urmare, expus la noi amenințări”, este opinia lui Stéphane Mortier, adjunct la Centrul pentru Securitate Economică și Protecția Afacerilor din Franța.

Sectorul agricol poate fi  considerat strategic, pe de o parte datorită rolului său în suveranitatea alimentară a țărilor și pe de altă parte datorită importanței inovației din agricultură (roboți, agricultură de precizie, software… )

Tipurile de amenințări cibernetice

Agricultura este din ce în ce mai expusă la diverse amenințări. Acestea pot fi generale și includ, de exemplu:

  • încălcări ale confidențialității datelor
  • furtul sau scurgerea datelor care duc la vânzarea ilegală a lor
  • publicarea intenționată a informațiilor confidențiale, în special pe rețelele sociale, este, de asemenea, un risc de cele mai multe ori, nerecunoscut. În plus, majoritatea producătorilor de utilaje agricole destinate datelor de precizie sunt străinii, ceea ce crește riscul accesului de către o putere străină la date strategice.

Software-ul are uneori defecte, care sunt exploatate sistematic de actorii criminali„, precizează Stéphane Mortier. Pentru a limita aceste riscuri, este necesară actualizarea regulată a sistemelor de operare. În lipsa unei actualizări, unele companii au reușit, astfel, să dea faliment, din „neglijență”.

Amenințările pot fi legate și de integritatea datelor, de exemplu în cazul falsificării intenționate a datelor, un eveniment rar, dar capabil să destabilizeze un întreg sector.

Astfel, dacă un stat maschează în interior amploarea unei epizootii, acesta poate ulterior să destabilizeze piețele din țările vecine, odată ce informația este dezvăluită.

Fermierii pot fi, de asemenea, victime ale introducerii de date dubioase într-o rețea, denaturând informațiile necesare, de exemplu, pentru a viza în mod corespunzător semănatul, dozele de inputuri sau produse fitosanitare, și conduc la consecințe economice care pun în pericol profitabilitatea exploatării.

În sfârșit, alte amenințări se referă la disponibilitatea datelor: disponibilitatea echipamentelor conform calendarului agricol, întreruperea sistemelor de sincronizare și poziționare (de exemplu în timpul unui conflict între țări), întreruperea comunicării sau defecțiunea instalației inteligente, care poate avea consecințe  importante în producția animală. O temperatură proastă într-o clădire sau ventilația întreruptă pot duce astfel la moartea animalelor sau pot perturba reproducerea.

Aceste riscuri pot fi accentuate de hackerii militanți, opuși agriculturii intensive, care ar putea sparge sistemul unui operator acuzând producătorul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole