Are Ministerul Agriculturii albine la sertar? Ce se întâmplă cu ajutorul de minimis pentru apicultori

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat și cât va fi ajutorul de minimis și pentru apicultori, însă crescătorii de albine încă mai au suspiciuni cu privire la modul de calcul al acestuia.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a fost postat în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol”.

Prin această Hotărâre a Guvernului se va reglementa acordarea unui ajutor de minimis apicultorilor, de 23,7 lei/familia de albine, pentru un număr de 2.246.866 familii de albine, se precizează într-un comunicat de presă al MADR.

Numărul de familii de albine înaintat de către minister este însă contestat de către asociațiile de apicultori.

„Nu ştiu de unde au estimat autorităţile că avem 2,2 milioane de familii de albine. Poate acum, în pandemie, au clocit”, s-a arătat de curând surprins Ioan Fetea, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA). Asociația reunește peste 60% dintre cei 40.000 de apicultori înscriși oficial în România, membrii ACA având împreună un efectiv de circa 1 milion de familii de albine.

- Publicitate -

Afirmațiile lui Ioan Fetea sugerează că oficialii din Ministerul Agriculturii au mai scos de la sertar câteva sute de mii de familii de albine, ceea ce ar duce la micșorarea artificială a cuantumului pe care apicultorii l-ar putea primi pentru o familie de albine.

„Dacă împărţim suma de 52 de milioane de lei la 2,1 milioane de familii de albine, ajutorul va fi de aproape 25 de lei pe familie. Aici nu este ca la Programul Naţional Apicol (PNA) – dacă nu se consumă fondurile acestea se redistribuie –, aici se pierd banii”, afirma de curând Ioan Fetea. Or, din datele ACA, la nivel național, estimările arată că sunt aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine, având în vedere că în iarna 2019/2020 au murit în jur de 30% din efective.

Cu alte cuvinte, având în vedere că suma totală de plată a fost calculată la un efectiv de 2,1 milioane de familii (sub 25 lei/familie), iar fondurile neconsumate nu se redistribuie, din start aproape o treime din suma alocată ajutorului de minimis, adică aproape 17 milioane de lei, nu va putea fi distribuită către apicultori.

Ajutorul de minimis se va derula prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 53.250.724 lei, reprezentând 10.928.829,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2020, respectiv 4,8725 lei pentru un euro.

Sursa de finanțare este bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Perioada de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este de 30 zile, începând cu a cincea zi lucrătoare, după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, iar termenul de plată stabilit este 31 decembrie 2021.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole