APICULTORII DIN MARAMUREȘ, OPTIMIȘTI. VEZI CE SE AȘTEAPTĂ DE LA RECOLTA DIN 2017!

Apicultorii din judeţul Maramureş consideră că ploile repetate urmate de zile prelungite de căldură au venit în ajutorul florei de câmp şi pădure, preferata albinelor în această perioadă, când recoltarea mierii este în plin proces, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Maramureş, Ioan Bozântan.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

„Vara a debutat cu reprize de ploaie, 3-4 zile în care a plouat aproape mereu, după care a ieşit soarele, iar florile de câmp au prins viaţă atât în zonele de munte, dar şi la şes, unde temperaturile sunt mereu mai ridicate. Florile de câmp, din care provine mierea polifloră foarte căutată şi apreciată, au prins viaţă, au înflorit în numai câteva zile, iar albinele au avut ce recolta. Apoi, au fost florile de cais, piersic, cireş şi vişin, înaintea acestora, chiar la debutul primăverii. Iniţial, drept vă spun ne-a cam speriat vremea schimbătoare, răcoroasă şi ploile dese, însă pe parcurs căldura a revenit, iar albinele au putut să recolteze din plin. La felul cum arată recolta de miere numai din flora polifloră, adică flori de câmp, cred că vom avea un an bun la mierea de albine”, a spus Ioan Bozântan.

Acesta a mai precizat că lunile iunie-iulie reprezintă vârful de recoltare la florile de tei, teiţă şi salcâm.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

„Ne dorim două luni de vară optime – iunie şi iulie – pentru a avea o recoltă bună la mierea de salcâm, tei, teiţă în mod special, dar şi la flora de câmp rezultată din a doua cosire a ierbii. Durata medie de înflorire la salcâm e de aproape două săptâmâni, la tei şi teiţă, aproape acelaşi interval de timp. În unele zone de câmpie, teiul a înflorit deja, iar teiţa ar putea înflori peste cel mult o săptămână. Estimăm la tei o recoltă de miere de cel puţin 800 kg/ha, în cazul în care stupii se aşează în vecinătatea unor păduri sau pâlcuri de tei pentru a uşura munca albinelor, adică transportul nectarului spre stup. Pentru apicultorii mai norocoşi, cultura de zmeur şi, în puţine cazuri, cultura de rapiţă şi coriandru ar putea veni la îmbunătăţirea recoltei din acest an”, a precizat Ioan Bozântan.

AGRO-TV.RO, AUDIENȚĂ DE PATRU ORI MAI MARE DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN

Potrivit acestuia, luna august va fi pentru mulţi apicultori ieşirea în pastoral la câmpurile de floarea soarelui din judeţul Maramureş, dar şi, conform unei vechi tradiţii, se va merge în vecinătatea unor culturi de floarea soarelui din judeţul Satu Mare.

Pe piaţa liberă, în luna iunie, un kilogram de miere polifloră costă 25 de lei, iar în farmaciile naturiste între 28 şi 30 de lei.

Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţul Maramureş numără peste 300 de membri, însă există un număr mare de apicultori care deţin mici afaceri de familie care nu fac parte din asociaţie şi preferă să-şi valorifice producţia de miere pe piaţa liberă în nume propriu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole