Apicultorii români cer SUBVENȚIE pe familia de albine! Solicitare către Bruxelles

Apicultorii români cer sprijin financiar direct pe familia de albine de la Bruxelles! Asociația Crescătorilor de Albine din România a înaintat o adresă oficială către comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski.

AGRO TV redă în rândurile următoare conținutul integral al adresei:

”Apicultura, un sector agricol cu tradiție istorică în România și pe continentul European este supusă în ultimii ani la provocări deosebite, care afectează an de an familiile de albine, veniturile obținute și determină scăderea interesului apicultorilor sau a celor pasionați de acest sector.

Industrializarea agriculturii a determinat, în timp, pierderi mari de familii de albine, modificarea, în defavoarea albinei, a arealului melifer apicol, iar chimizarea și tratamentele fitosanitare au determinat depopulări, mortalități anuale și cheltuieli suplimentare pentru refacerea șeptelului.

Schimbările climatice extreme: temperaturi scăzute, îngheț, ploi, în perioada de primăvara, seceta excesivă, temperaturi extrem de ridicate în timpul verii, atât la nivel național dar și European, nu au asigurat în ultimii ani producții rentabile în acest sector, cheltuielile făcute de către apicultori pentru hrănirea familiilor de albine pe tot parcursul anului, au dus la creșterea cheltuielilor și transformarea acestui sector în unul nerentabil.

Prin activitatea sa, albina reprezintă un factor de echilibru în natură, în menținerea și dezvoltarea biodiversității, iar în condițiile în care industrializarea excesivă a agriculturii a dus la dispariția multor specii de polenizatori, albina a rămas astăzi cel mai important factor de polenizare, asigurând creșteri mari de producție în sectorul vegetal.

Date fiind aceste condiții, astăzi, apicultorii europeni sunt obligați să facă an de an demersuri pentru obținerea de sprijin financiar (ajutor de minimis), pentru supraviețuirea familiilor de albine și menținerea activității în acest sector. În ultima perioadă, un număr tot mai mare de apicultori și organizații apicole europene solicită un sprijin financiar direct pe familia de albine, care să compenseze parțial activitatea de polenizare, dar să asigure în același timp și o finanțare sigură, continuă, a familiilor de albine.

Programul Național Apicol, prezintă interes în Romania doar pentru aproximativ 15-18% din numărul total de apicultori, care dețin între 20-23% din familiile de albine din efectivul național. În acest context, marea majoritate a apicultorilor rămân fără acest sprijin, așteptând ajutor din partea Guvernului. Această situație se regăsește și la nivel european.

Urmare a acestor realități, vă rugăm ca prin responsabilitatea cu care sunteți investit, să sprijiniți demersul nostru privind acordarea unui sprijin financiar direct pe familia de albine la nivel European”, se arată în scrisoarea semnată de Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole