18 ianuarie 2022 - 13:14

UPDATE ”Apa e neagra! Dezastru ecologic!” Un cercetator trage semnalul de alarma

Dezastru ecologic! Imagini șocante în apele din județul Iași! Cercetătorul ieșean Silviu Gurlui atrage atenția asupra faptului că sunt foarte mulți pești morți. Pe pagina sa de socializare acesta a dat detalii. 
 
„Apa e neagră. Malurile sunt albe cu pești morți. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase și poartă mai la vale, spre Jijia, peștii morți, gunoaie, lucruri încă neidentificate. Apoi se varsă în Jijia. După ce se amestecă, alți pești la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg peștii mai mari în numeroși saci.
 
Peisajul alăturat care te mâhnește a început în toată splendoarea de ieri de la ora 6 dimineața. Primii căzuți au fost peștii mari de peste 3 kg. Erau amețiți, se zvârcoleau și începeau să fie colectați de localnici. Și au curs apoi în valuri. Astăzi, malurile sunt pline pline de pești mai mici. Stau ciorchine, stau lipiți, sunt peisaje pe care trebuie să nu le mai văd. Pescarii din zonă acuzau mirosuri specifice și poluare majora. 
 
Nu trebuie să spui nimic decât să privești zona de amestec a Jijiei cu Bahluiul. Jijia nu pare poluată. În schimb, greu de spus ce se întâmplă după ce primește „apa proaspătă de Bahlui”.
 
Chem autoritățile să ia măsurile ce se impun. Înțeleg că anul trecut s-ar fi întâmplat ceva asemănător.
 
Nu am sa fac un circ din faptul că am fost și amenințat cu o bucată lungă de lemn, că investigam apa. Un om în vârstă, ceva mai violent, a fost oprit cu greu de alți muncitori (care recuperau peștii) să nu mă lovească. Eu m-am prezentat, nu i-am filmat, nu mă interesa nimic altceva. Ar trebui niște scuze de la cei care fac așa fapte de vitejie. Dar sunt obișnuit deja după atâtea aventuri pe câmpurile patriei.” spune Silviu Gurlui. 
 
UPDATE!

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi  a intervenit în cursul zilelor de 31 Iulie și 1 August 2020 pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, pentru a descoperi cauzele mortalității piscicole de la confluența cursului de apă Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești. 

În urma deplasării pe teren a reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au fost identificate  exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație specifică de pe malurile acestuia, din loc în loc, pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – confluența râu Jijia.  

Au fost prelevate probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din Rezultatele analizelor de laborator s-a constatat un nivel scăzut de oxigen. Având în vedere precipitațiile înregistrate în cursul zileide 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduseale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a mortalitații piscicole.

​Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă colectare materialului piscicol din zonă și în cursul zilei de 2 august 2020, urmând ca acesta să fie neutralizat de o firma specializată. 

 
Corespondent AGRO TV Iași: Daria Diaconiuc