„M-au chemat pescarii sa vad grozavia. Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfirsitul la mal. Asta a inceput sa apara de joi. Primii pesti inca vii aveau ochii neobisnuit de mariti. Nu stiu daca e de la poluarea aerului, a apei, daca e oxigenul lipsa, daca e temperatura sau multe altele ce pot fi invocate. Cert e ca șalăul asa mare cum il vedeti nu a mai rezistat. Iar acolo pe apa pareau mai multi care luceau in larg. E clar ca este un factor de stres important. Ce e inca mai clar e mizeria de peste tot. Imaginile nu mai trebuie traduse. Locul: Lacul Ezareni, spre baraj.”, a scris Silviu Gurlui, cercetător și profesor în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe pagina sa de Facebook.
Biologii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad afirmă că stagnaţia de vară din lacurile eutrofe duce la o scădere puternică a concentraţiei de oxigen, din cauza descompunerii substanțelor organice rezultate și în urma descompunerii organismelor acvatice, a temperaturii foarte ridicate și a adâncimilor reduse ale apei. Pentru a preveni acest fenomen, care afectează populațiile piscicole, personalul de la Sistemele de Gospodărire a Apelor acționează, intervenind cu instalații specifice pentru aerarea apei, astfel încât să poată fi asigurată o creștere a cantităților totale de oxigen din apă.
În fiecare vară ne întâlnim cu astfel de fenomene în perioadele caniculare, iar angajații Sistemelor de Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează acumulările de apă aflate în administrare și intervin, atunci când din considerente locale este necesară implicarea personalului de specialitate.
[…] Iași! Cercetătorul ieșean Silviu Gurlui atrage atenția asupra faptului că sunt foarte mulți pești morți. Pe pagina sa de socializare acesta a dat detalii. “Apa e neagră. Malurile sunt albe cu […]