14 mai 2021 - 19:09

Anunț APIA pentru crescătorii de BOVINE! Data la care se plătesc subvențiile

Crescătorii de bovine vor primi subvențiile APIA începând cu 15 decembrie! Anunțul a fost făcut chiar de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”. Potrivit șefului instituției, crescătorii de bovine nu au fost încă incluși la plata avansului deoarece, pentru acest sector, nu s-a încheiat încă perioada de controale pe teren.

”La o lună de zile de la demararea acestor plăți, pot să vă spun că peste 91% dintre fermierii eligibili pentru plata în avans, mai precis 719.000 de fermieri sunt autorizați la plată. Într-o lună de zile, APIA a reușit ca 1,335 miliarde de euro să intre în conturile fermierilor. Aceste sume de bani sunt pentru schema de plată pe suprafață, deci pe sectorul vegetal, dar și pe sectorul zootehnic pentru ovine și caprine.

De ce doar ovine și caprine? Nu le-am ales că așa am vrut noi, ci pentru că la ovină și caprină s-a putut da sprijin cuplat pentru că sunt din European de Garantare Agricolă (FEGA) și s-au terminat controalele pe teren. Pentru bovine încă se fac controale până în data de 15 decembrie, motiv pentru care nu am putut să plătim și bovinelor. După data de 15 decembrie, când se termină această perioadă, vor fi prioritizați la plată și crescătorii de bovine, pentru a veni în sprijinul lor”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Șeful APIA a mai reiterat o veste bună pentru fermierii din sectorul zootehnic, și anume continuarea acordării ANT-ului și în următorii 7 ani. Mai mult, data de referință va fi actualizată de la 2013 la 2018.

”Este legal să primească banii pentru animalele în registrate în 2013. Așa a fost stabilită data de referință pentru acest exercițiu financiar, 2014-2020, lucrul a fost explicat de multe ori. Pentru viitorul exercițiu financiar, 2021-2027, data de referință va fi 2018. Este un lucru bun că s-a actualizat și s-a dus mai aproape această dată. Încă un lucru bun este că ni se permite pentru încă 7 ani de zile să acordăm acele Ajutoare Naționale Tranzitorii (ANT), despre care se spunea că nu vor mai fi posibile”, a mai declarat directorul general APIA.