20 aprilie 2021 - 17:07

„Anul viitor: an agricol cu BANI putini si DATORII mari”

Urmează un an agricol greu, avertizează fermierii care așteaptă cu nerăbdare despăgubirile pentru culturile afectate de secetă! Valoarea totală a ajutoarelor este prevăzută la 850 de milioane de lei. Deși anterior, susține Nicu Vasile – președinte LAPAR, Ministerul Agriculturii propusese o finațare de peste 1 miliard. Potrivit lui, banii ar ajunge pentru ceva peste 34.600 de fermieri, pentru o suprafață afectată de aproximativ 1,16 milioane de hectare.

„În realitate știm cu toții că datele sunt oarecum altele, dar pentru atâta ajung, probabil, banii în această perioadă. Rămâne să vedem cum ne descurcăm în perspectiva anului viitor, an agricol cu bani puțini și datorii mari”, a remarcat Nicu Vasile în cadrul unei conferințe de presă.

Schema de stat pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ale căror culturi din toamna anului 2019 au fost afectate de secetă, a fost aprobată deja de Comisia Europeană. Fermierii trebuie să depună deja cererile de plată la APIA.

„Valoarea maximă a sprijinului pe care ar urma să-l primim în septembrie, destul de târziu după părerea mea și nevoile agriculturii, ar putea să ajung la 925 de lei pe hectar. Din calculele făcute în biroul Ministerului Agriculturii, am aflat că această despăgubire va acoperi 40% din cheltuielile eligibile pentru fiecare cultură, cu condiția că suprafață calamitată să fie de peste 30%”, a transmis președintele LAPAR.

Deși este un an greu pentru majoritatea agricultorilor, Nicu Vasile susține că încet lucrurile se vor așeza, dar e nevoie de acțiuni concrete.

„O să o scoatem noi la capăt, doar că sugerez o schimbare de atitudine și mod de acțiune, pentru că tot am alcătuit Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Nu mi se pare normal să așteptăm un ajutor din partea autorităților și poate că ar trebui să facem mai mult pentru a ne ajuta și singuri. Dar sigur că un sprijin din partea statului în anii grei este bine venit, pentru că statul încasează mulți bani din munca noastră. Dar poate că a venit vremea să devenim cu adevărat puternici, să determinăm noi apariția unor legi care să ne fie cu adevărat de ajutor, să fim în stare să ne sprijinim singuri în vremuri ca cele de acum. Asta înseamnă, însă, mai multă unitate de acțiune, nu doar la nivel declarativ”, a conchis Nicu Vasile.