Definiții clare pentru lapte, brânză și iaurt – Discuții între ANPC și producătorii de lactate
Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a discutat, marţi, cu reprezentanţi ai Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) despre modalităţile de conformare la reglementările europene şi naţionale aplicabile produselor lactate, informează ANPC într-un comunicat, citat de AGERPRES.
În cadrul discuțiilor s-a pus accentual pe importanţa colaborării între autorităţi şi industrie pentru informarea corectă a consumatorilor privind conţinutul şi originea produselor lactate, respectarea normelor privind utilizarea termenilor protejaţi, precum „lapte”, „brânză” sau „iaurt”, exclusiv pentru produsele de origine animală, conform legislaţiei europene şi, de asemenea, evitarea confuziilor între produsele lactate şi alternativele vegetale.
„Consumatorii români au dreptul de a fi corect informaţi şi de a avea acces la produse lactate care respectă cele mai înalte standarde de calitate şi conformitate legislativă. Prin aceste discuţii constructive cu reprezentanţii APRIL, reafirmăm angajamentul nostru de a colabora cu industria de profil pentru a asigura transparenţă şi protecţia intereselor consumatorilor. Este esenţial ca etichetarea şi prezentarea produselor lactate să respecte reglementările, evitând orice posibilă confuzie, astfel încât fiecare consumator să poată face alegeri informate şi în deplină siguranţă”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC, citat în comunicat.
La rândul său, organizația patronală din industria laptelui susţine iniţiativele care promovează standarde ridicate de calitate şi etichetare pentru a răspunde nevoilor consumatorilor şi a respecta cadrul legislativ.
ANPC şi APRIL vor continua dialogul pentru a identifica soluţii practice şi pentru a asigura un nivel ridicat de conformitate în sectorul produselor lactate, promovând în acelaşi timp o concurenţă loială între producători şi comercianţi, se mai arată în comunicatul citat.